nieuws

CNV pleit voor onderzoek naar faillissementen

Instroom

CNV pleit voor onderzoek naar faillissementen

Als het aan CNV ligt, komt er een parlementair onderzoek naar de grote faillissementen van de laatste jaren. “Er is sprake van een patroon waarbij de werknemer steeds aan het kortste eind trekt.”

Vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV pleitte in zijn nieuwjaarsspeech maandag voor een uitgebreid onderzoek, “bij voorkeur een parlementaire enquête”, naar de grote faillissementen van de afgelopen jaren. “Volgens mij is hier sprake van een patroon, waarbij werknemers steeds aan het kortste eind trekken”, aldus de werknemersvoorman. Limmen heeft de indruk dat de huidige regelgeving niet doet wat het zou moeten doen als het gaat om faillissementen of private equity-investeringen in bedrijven. Het mag volgens hem niet zo zijn dat de werknemers of de samenleving moeten opdraaien voor fouten in de top. Ook mogen ze niet de dupe worden van het kortetermijnwinstbejag bij durfinvesteerders.

“Om de onderste steen boven te krijgen zou het goed zijn als beleidsmakers, topbestuurders en investeerders onder ede en voor het oog van de samenleving vertellen welk mechanisme hier aan het werk is”, aldus Limmen.

Banenplannen uitgewerkt

Ook Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, kwam maandag met zijn nieuwjaarsboodschap. Hij riep het kabinet op “echte kansen” te creëren en te zorgen voor  “gelijkwaardige kansen” voor vaste werknemers en flexkrachten. “Het grote bruggen slaan, de klassieke banenplannen en het sociaal akkoord zijn praktisch uitgewerkt”, vindt Castelein. ,,Het jaar eindigde met een massale ontslagaankondiging voor Rabobank-medewerkers en dit jaar begint met massaal baanverlies bij V&D en grote ketens in de detailhandel. De revolutie van de internetsamenleving waar consumenten op vertrouwen, de opkomst van zzp’ers, flexwerkers en de opkomst van de deeleconomie gaat gewoon door. We lijken op weg te zijn naar de 700.000 werklozen in plaats van dat het er minder worden.” (ANP)

Reageer op dit artikel