nieuws

FNV pleit voor inkomensafhankelijk pensioen

Instroom

FNV pleit voor inkomensafhankelijk pensioen

De pensioenopbouw van werknemers moet inkomensafhankelijk worden, vindt vakbond FNV. “Bij sommige fondsen subsidieert de vuilnisman de hoogleraar.”

Dit zegt FNV-bestuurder en pensioenexpert Gijs van Dijk  vandaag in een interview in Het Financieele Dagblad. Van Dijk stelt voor om hogere inkomens bij hetzelfde premiepercentage minder pensioen te laten opbouwen en lagere inkomens juist meer. “Op dit moment subsidieert bij sommige fondsen de vuilnisman de hoogleraar”, stelt Van Dijk, die daarbij opmerkt dat mensen met lagere inkomens gemiddeld wel korter leven.

In Den Haag is de politiek al een tijd bezig met nadenken over hoe het hele Nederlandse pensioenstelsel op de schop kan. Het idee dat de FNV’er nu oppert, moet echter zonder verdere wetswijzigingen ingevoerd kunnen worden.

Zie ook: ‘HR mist pensioenradar

Focus op pensioen jongeren

De vakbond ziet het feit dat veel armere Nederlanders wel flink betalen, maar uiteindelijk minder lang pensioen krijgen, als een groter probleem dan het dilemma dat jongeren te veel zouden betalen ten opzichte van ouderen. Het kabinet focust zich bij het bedenken van verbeteringen juist op dit laatste punt.

FNV ziet in eerste instantie ook niets in plannen vanuit de pensioensector zelf om allerlei beloftes over uitkeringen overboord te gooien. Van Dijk hamert er in de krant op dat eerst maar eens een oplossing moet worden gevonden voor meer urgente problemen, zoals de dreigende kortingen en de alsmaar uitblijvende indexatie (verhoging) van de pensioenen.

De grootste pensioenfondsen ABP en PFZW waarschuwden vorige week al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. Een dergelijk scenario speelt waarschijnlijk voor meer fondsen. Dit komt doordat hun financiële positie door de lage rente en allerlei regels om voldoende buffers aan te houden, flink onder druk staat. (ANP)

Meer weten over pensioenen? Schrijf u dan in voor de HR-wetgeving Actualiteitendag op 10 maart.

Reageer op dit artikel