nieuws

Potje van 7 miljoen voor fout met vakantiedagen

Instroom

Potje van 7 miljoen voor fout met vakantiedagen

Minister Asscher houdt 7 miljoen euro achter de hand om vakantiedagen van overheidspersoneel te vergoeden.

Door een fout kregen sommige medewerkers van de overheid in het verleden te weinig vakantiedagen toebedeeld.

De zaak kwam aan het licht doordat twee werknemers een zaak begonnen tegen de Staat. Door hun arbeidsongeschiktheid bouwden zij maar beperkt vakantiedagen op. De Hoge Raad stelde hen in september in het gelijk en bepaalde dat zij die dagen vergoed moeten krijgen.

Na deze uitspraak kwamen er nog eens 1200 claims binnen van werknemers van de overheid die in het zelfde schuitje zaten. Asscher meldde gisteren aan de Tweede Kamer dat het agentschap SZW op korte termijn aan de slag gaat met deze claims. Dat beloofde het ministerie in september ook al. “Deze claims zullen nu in behandeling worden genomen. Binnen een maand zal bekendgemaakt worden hoe de claims zullen worden afgehandeld”, aldus het ministerie destijds.

Opbouw vakantiedagen niet juist

Vóór 1 januari 2012 was het in het Burgerlijk Wetboek zo geregeld dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde gedurende de laatste zes maanden van zijn ziekte.  Werd een werknemer na langdurig ziek te zijn geweest, ontslagen dan kreeg hij dus alleen vakantiedagen uitbetaald over het laatste halfjaar van zijn ziekte.

Ons land was op dit punt een buitenbeentje. Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2009 al dat deze beperkte opbouw van vakantiedagen bij ziekte in strijd was met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’. De Nederlandse wetgever heeft op 1 januari 2012 de wet daarom aangepast: werknemers die ziek zijn bouwen sindsdien volledig vakantiedagen op. (ANP/Redactie)

Reageer op dit artikel