nieuws

Pensioenen in 2017 in gevaar

Instroom

Pensioenen in 2017 in gevaar

Nederlandse pensioenfondsen staan onder druk. Vanaf 2017 zouden pensioenen kunnen worden gekort. 

Het gaat slechter met een aantal grote Nederlandse pensioenfondsen. In februari zakten de dekkingsgraden van ambtenarenfonds ABP, Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) en metaalfondsen PMT en PME, zo gaven de fondsen dinsdag aan. Staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil ingrijpen.

De dekkingsgraad laat zien hoe een fonds er financieel voorstaat. Bij een dekking van minder dan 100 procent heeft een fonds onvoldoende middelen om aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen.

Sommige pensioenfondsen kwamen de afgelopen maand in kritieke zones terecht. De pensioenfondsen hebben veel last van de zeer lage rente en kregen in de eerste maanden van dit jaar bovendien te maken met sterke dalingen van aandelenkoersen. De grote fondsen waarschuwden in januari al dat de kans op een verlaging van de pensioenen in 2017 steeds groter werd. Directeur van de Pensioenfederatie opperde begin dit jaar al om de belofte van een gegarandeerd pensioen te schrappen, zo schreef het Financieele Dagblad eerder.

Staatssecretaris Klijnsma gaat nog deze week in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) over de dekking van de pensioenfondsen. Klijnsma reageerde dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer over het besluit van de Europese Centrale Bank vorige week om de rente verder te verlagen. Dat kan de pensioenen behoorlijk gaan raken, benadrukte PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.

Klijnsma erkende dat de fondsen onder druk staan door de lagere rentestand en de situatie op financiële markten. ‘Dat is zo klaar als een klontje.’ Ze verwacht voor 2016 nauwelijks kortingen op de pensioenen. Verder wijst ze erop dat de mogelijke kortingen voor 2017 kunnen worden uitgesmeerd over tien jaar. ‘Dat helpt enorm.’

Klijnsma hoopt over twee maanden meer duidelijkheid te hebben na de nieuwste cijfers van DNB. De bank houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen. Daarnaast stelt DNB de rekenrente vast waarmee de pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten waarderen. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels