nieuws

‘Angst voor robots is niet terecht’

Instroom

‘Angst voor robots is niet terecht’

Bang dat robots uw baan inpikken? Nergens voor nodig: door robotisering komen er tienduizenden banen bij.

Door robotisering staan veel banen in de zorg en de industrie op de tocht. Maar het betekent niet per se dat er werkgelegenheid verdwijnt. Ook de angst voor robots is niet terecht, want door robotisering ontstaan er de komende jaren ook tienduizenden banen. Dat stelt Arie van den Ende, directeur van het robotisering-centrum van TU Delft. Van den Ende zegt dat in rectie op een nieuw investeringsfonds voor de robotiseringsector.

De investeringen in de robotica-industrie, een markt die wereldwijd goed is voor 19,4 miljard euro en binnen tien jaar goed is voor ruim 50 miljard euro, zorgen de komende jaren naar verwachting voor 15.000 tot 25.000 extra banen, die als een olievlek vanuit epicentrum Delft uitvloeien. ‘Niet alleen de beste jongetjes en meisjes van de klas zijn daarvoor nodig. Ook lager opgeleide mensen zijn nodig.’ Van den Ende doelt onder meer op onderhoud en installatie van robotica in de maakindustrie.

Lees ook: 3 tips: Dit moet HR weten over robots

In RoboValley werken momenteel meer dan 170 robotica-onderzoekers samen met experts, ondernemers en beslissers uit zowel de publieke als private sector. Ook verschillende onderwijsinstellingen worden nadrukkelijk betrokken bij de plannen. In het TU Delft Robotics Institute moet de volgende generatie robotica worden ontwikkeld.

Opvallend zijn de hoogleraren ethiek die bij de ontwikkelingen betrokken worden. ‘Vooruitgang op het gebied van robots is goed, maar wel op verantwoorde basis’, zo klinkt het. (ANP)

TIP: Welke kansen liggen er in de robotisering? Kom naar het Congres Robotisering en Werk in de Jaarbeurs Utrecht. Meld u snel aan

Reageer op dit artikel