nieuws

CNV: ‘Bastion overtreedt wet’

Instroom

CNV: ‘Bastion overtreedt wet’

Geen uurloon, maar een prijs per schoongemaakte hotelkamer. Dat krijgen de schoonmakers van hotelketen Bastion. CNV springt voor hen in de bres.

Volgens vakbond CNV overtreedt de hotelketen de wet door de schoonmakers per schoongemaakte kamer te betalen en niet per uur. Bastion is volgens CNV een duidelijk voorbeeld van de misstanden die zich nog altijd voordoen bij de schoonmaak van hotels. “Het bedrijf hanteert een loonberekening die is gebaseerd op het aantal schoongemaakte kamers. Als je dat omrekent, verdienen de schoonmakers te weinig”, stelde bestuurder Jacqueline Twerda.

CNV op bezoek

De vakbond brengt maandagochtend daarom een verrassingsbezoek aan alle hotels om alle medewerkers hiervan te doordringen en de directie het juiste inzicht te bieden. Schoonmakers die hun klus komen klaren bij het hotel, krijgen informatie over hun rechten uitgereikt door medewerkers van CNV Vakmensen. “Ze kunnen ook gebruikmaken van een looncontrole door de bond.”

Bastion kreeg vorig jaar een boete van 300.000 euro van de Inspectie SZW, omdat het bedrijf niet meewerkte aan een onderzoek naar het vermoeden van stukloonbetaling. Volgens CNV kon dit niet worden bewezen, omdat Bastion onvoldoende informatie verstrekte ,,en het personeel eerdere verklaringen onder druk van Bastion terugtrok”.

 

Reageer op dit artikel