nieuws

BREXIT: Brits EU-personeel mag blijven

Instroom

BREXIT: Brits EU-personeel mag blijven

Ondanks de Brexit-plannen, behoudt Brits personeel van de EU voorlopig hun baan. Maar promoties zijn onzeker.

Gedwongen ontslag hebben de in Britse medewerkers van EU-organisaties nog niet te vrezen na Brexit vorige week. Dat schrijft voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in een brief aan zijn personeel. Maar promoties hoeven ze niet te verwachten.

EU wil talent en ervaring behouden

De Britse medewerkers zijn altijd loyaal geweest aan de EU en hebben niets te vrezen, schreef Juncker vrijdag na het Britse brexitbesluit. Hij zegt er alles aan te doen om hun talent en ervaring voor de EU te behouden.

Bij de EU-instellingen werken ruim 1200 Britten in vaste dienst, maar inclusief freelancecontracten zijn het er naar schatting zo’n 2000. Ambtenaren die voor de Europese Commissie werken moeten in principe uit de EU komen. ‘De regels worden in een Europese geest toegepast’, verzekert Juncker.

Britten nog twee jaar ‘veilig’

Het kan echter nog een tijd duren voordat Britten hun EU-status verliezen, aangezien de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden mogelijk pas in oktober beginnen. Die moeten volgens het verdrag van Lissabon binnen twee jaar zijn afgerond, maar uitstel is mogelijk.

Promotiekansen zijn verspeeld voor Brits personeel

Promotie voor Britse EU-ambtenaren is echter onwaarschijnlijk. Mede daarom klonken de afgelopen tijd al geluiden van Britten die op zoek zijn naar een andere baan in Brussel.

De Britse parlementariërs en rechters van het Europees Hof van Justitie mogen sowieso blijven tot de uittreding een feit is. Dat geldt ook voor EU-commissaris Jonathan Hill.

Hoe het gaat met het EU-voorzitterschap dat de Britten in de tweede helft van 2017 volgens planning voor zes maanden overnemen, is nog onduidelijk. (ANP)

Reageer op dit artikel