nieuws

Hypotheek zonder werkgeversverklaring? Kan!

Instroom

Hypotheek zonder werkgeversverklaring? Kan!

Een hypotheek aanvragen zonder een werkgeversverklaring: dat kan nu. Verschillende hypotheekverstrekkers beginnen met een proef.

Een werkgeversverklaring is straks mogelijk niet altijd meer nodig bij het aanvragen van een hypotheek. Verschillende hypotheekverstrekkers, waaronder Rabobank en adviseur De Hypotheker beginnen een proef met een versimpeld, digitaal aanvraagproces. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gegevens van de overheid.

Benodigde gegevens nu via UWV

De benodigde gegevens voor de hypotheekaanvraag zoals het loon- en werkverleden kunnen via een digitaal formulier worden opgevraagd bij uitkeringsinstantie UWV. Dat meldt consultancybureau IG&H, dat de proef begeleidt. Via de website mijnuwv.nl kan een document worden opgevraagd dat de werkgeversverklaring overbodig maakt. Op termijn moet op die manier ook het loonstrookje worden vervangen.

Doel van de proef is om het aanvragingsproces te versnellen en mensen sneller duidelijkheid te geven over het wel of niet verstrekken van de hypotheek.

Werkgeversverklaring meest tijdrovende onderdeel hypotheek

Een werkgeversverklaring is doorgaans een van de meest tijdrovende onderdelen in de hypotheekaanvraag. Gemiddeld moet de hypotheekaanvrager het document 2,4 keer laten invullen door zijn werkgever, omdat er in eerste instantie vaak fouten worden gemaakt.

De proef is alleen toegankelijk voor mensen in loondienst die een hypotheek aanvragen bij een van de deelnemende hypotheekverstrekkers. Daarna mogen andere verstrekkers er ook mee aan de slag gaan.

Flex ook aan de hypotheek

De afgelopen jaren wordt er meer geëxperimenteerd met de verstrekking van hypotheken. Het feit dat hypotheken bijvoorbeeld niet tot nauwelijks toegankelijk zijn voor flexwerkers en zzp’ers ligt al langer onder vuur. Met het groeiend aantal flexibele werknemers en freelancers ontstaan er langzaam maar zeker meer initiatieven om ook de flexkant van de arbeidsmarkt een kans te geven op een hypotheek.

Zo begonnen bemiddelaars De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek en de banken Obvion en Florius vorig jaar een proef met hypotheekverstrekking op basis van arbeidsmarktkansen. (ANP)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels