nieuws

Robotisering: havenwerker krijgt tóch baangarantie

Instroom

Robotisering: havenwerker krijgt tóch baangarantie

Ondanks de robotisering in de Rotterdamse haven, krijgen havenwerkers tot 2020 een baangarantie. 

Leden van vakbond FNV hebben ingestemd met het werkzekerheidsakkoord voor de containersector in Rotterdam. Daarmee is werk gegarandeerd tot juli 2020 voor havenwerkers met een vast dienstverband bij een van de containerbedrijven.

Eerste baanakkoord rond robotisering

Volgens FNV gaat het om het eerste akkoord in Nederland waarmee werknemers voor langere tijd worden beschermd tegen de gevolgen van automatisering en robotisering. ,,Deze werkzekerheid is van groot belang, omdat er in de komende jaren zo’n 800 van de 3600 banen – over zo’n 3700 werknemers – in de sector verdwijnen door uitbreiding van de capaciteit en automatisering”, zo onderstreept vakbondsbestuurder Niek Stam.

De bonden en de werkgevers sloten begin vorige maand een akkoord na onderhandelingen van meer dan een jaar. Begin januari leidde een patstelling in de onderhandelingen zelfs tot stakingen, waardoor de hele containeroverslag in de Rotterdamse haven stillag.

Lees ook: HR Trends 2016: robotisering

Wat kan HR doen?

HR worstelt vaak met de gevolgen van robotisering en automatisering op werk, ziet onderzoeker Francel Vos, onderzoeker bij TNO. Vaak zijn de acties reactief, terwijl HR al veel eerder moet nadenken over de gevolgen en hoe deze aan te pakken. HR moet zichzelf nu vooral drie belangrijke vragen stellen. Welke dat zijn leest u in het artikel Dit moet HR doen met robots. (ANP / Redactie)
TIP! Download de gratis whitepaper om te zien hoe robotisering de arbeidsmarkt verandert.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels