nieuws

‘Bonuswet niet schadelijk voor aantrekken talent’

Instroom

‘Bonuswet niet schadelijk voor aantrekken talent’

Het nieuwe bonusplafond voor de variabele beloning bij banken en verzekeraars lijkt zo schadelijk nog niet. Het aantrekken van geschikt talent blijkt nog steeds goed te doen.

De Wbfo, de wet die het bonusplafond regelt, heeft tot nu toe geen schadelijke effecten voor Nederlandse banken en verzekeraars als werkgever. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën in een eerste evaluatie van de wet aan de Tweede Kamer.

Geen moeite met aantrekken van talent

Het bonusplafond in de financiële sector werd vorig jaar vastgelegd op maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris. Daarmee moest het financiële professionals ervan weerhouden om door zeer hoge loonprikkels ongewenste risico’s te nemen.  Bij inwerkingtreding van de wet kwam er vanuit de sector een storm aan protest op de bonuswet. Banken en verzekeraars waren bang om bij het sterk verlagen van de bonus niet meer aantrekkelijk te kunnen zijn voor schaars financieel en IT-talent.

Dat blijkt nu mee te vallen. De banken en verzekeraars geven in de eerste evaluatie aan geen problemen te hebben met het aantrekken van geschikte mensen. Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar Dijsselbloems eerste indruk van de werking in de praktijk is ‘positief’. Verder lijkt het geen negatieve gevolgen te hebben op het Nederlandse vestigingsklimaat en de concurrentiepositie.

Nederland strengste bonusbeleid van Europa

De wet is sinds begin vorig jaar van kracht. Het kabinet stelt daarmee de strengste bonuswetgeving van Europa te hebben. De wet (Wbfo) moet voorkomen dat door perverse beloningsprikkels bankiers en verzekeraars ongewenste risico’s nemen.

‘De perverse prikkels die voorheen aanwezig waren in variabele beloningen, zijn door de Wbfo sterk beperkt’, aldus Dijsselbloem.

Uitzondering voor schaars IT-talent

Wel zijn er uitzonderingen op de regels mogelijk. Bijvoorbeeld om schaars gespecialiseerd IT-personeel aan te trekken of voor medewerkers die hoofdzakelijk buiten Nederland werkzaam zijn. Vorig jaar hebben 28 banken gebruik gemaakt van een uitzonderingsregel. Nog niet alle banken hebben hun gegevens al ingeleverd.

Misbruik van uitzonderingsregels

Het is niet duidelijk of de uitzonderingsregel altijd is toegepast voor de daarvoor bestemde groep. Daar wil Dijsselbloem meer informatie over. Hij waarschuwde de sector eerder dat bij misbruik van de uitzonderingsregels hij de wet zal aanscherpen.

Ten slotte is de bewindsman niet blij met sommige ondernemingen die de afbouw van de bonussen van bestuurders hebben gecompenseerd met een veel hoger vast salaris. Dat is volgens hem lastig uit te leggen aan klanten ,,in het licht van het herstel van vertrouwen en overbruggen van de kloof tussen maatschappij en financiële sector”. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels