nieuws

Verschil salaris mannen en vrouwen neemt af

Instroom

Verschil salaris mannen en vrouwen neemt af

De verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen worden kleiner. Dit schrijft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, ook verantwoordelijk voor Emancipatie, in een brief aan de Tweede Kamer.

In ons land neemt het aantal economisch zelfstandige vrouwen dan ook toe.

Driekwart vrouwen werkt in deeltijd

73 procent van de werkende vrouwen heeft een deeltijdbaan. En hoewel vrouwen dus nog steeds vooral parttime werken, wordt die deeltijdbaan wel groter. Ging in 2007 nog 46 procent van de vrouwen minder werken na de geboorte van een kind, in 2015 was dat nog 36 procent.

Van de mannen die net vader zijn geworden, levert de helft een halve of hele dag in om voor de kleine te zorgen.

Salarisverschil kleiner geworden

In het bedrijfsleven werd het salarisverschil tussen mannen en vrouwen ietsje kleiner. Waar dat in 2008 nog 22 procent was, daalde het in 2014 tot 20 procent. Bij de overheid gaat dat proces sneller, blijkt uit het onderzoek ‘Gelijk loon voor gelijk werk’ van het CBS eind vorig jaar. Waar een 50-jarige vrouw in 2008 zo’n 20 procent minder verdiende dan een mannelijke collega, was dit loonverschil in 2014 gedaald naar 13 procent.

Ook verdienen jonge vrouwen bij de overheid nu soms meer dan hun mannelijke collega’s, stelt de minister. Ze is overigens van mening is dat er nog genoeg te doen is. ‘Deze beweging naar meer gelijkheid stemt voorzichtig positief, maar de percentages zijn duidelijk, we zijn er nog niet.

Reageer op dit artikel