nieuws

Kwart van sollicitanten niet eerlijk over salaris

Instroom

Een op de vier kandidaten liegt over zijn of haar salaris tijdens het sollicitatiegesprek. Nederland zit daarmee op het Europees gemiddelde. Duitsers zijn het oneerlijkst over wat ze verdienen.

Kwart van sollicitanten niet eerlijk over salaris

Dat blijkt uit Europees onderzoek uitgevoerd door de Intelligence Group.

Onderhandelen over het salaris is een lastige horde in een sollicitatieprocedure. 42 procent van de Nederlanders zegt dat hij of zij onderhandelt over het salaris. 14 procent gaat zelfs meteen akkoord met het aanbod, zonder te onderhandelen over bijvoorbeeld het salaris, de arbeidsvoorwaarden of het aantal uren.

Mannen liegen vaker

Tijdens een sollicitatiegesprek overdrijven Europese mannen (28 procent) vaker hun salaris dan vrouwen (24 procent). Ook overdrijven ze ten opzichte van vrouwen hun salaris met grotere getallen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen vaker over het salaris en de salarisprogressie onderhandelen dan vrouwen. Dit zou invloed kunnen hebben op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Hoe de Nederlandse verhoudingen zijn wordt niet vermeld.

Duitsers liegen het meest

Waar in Europa liegen kandidaten het vaakst over hun salaris? Uit het onderzoek blijkt dat in Duitsland (43 procent), Slowakije (38 procent) en Oostenrijk (37 procent) het salaris het meest overdreven wordt. In Noorwegen (12 procent), Portugal (14 procent) en Litouwen (15 procent) wordt het minst vaak hierover gelogen. In Griekenland is men het eerlijkst, 74 procent van de Grieken geeft aan het werkelijke huidige salaris te noemen tijdens het sollicitatiegesprek.

Opvallend is dat in het Verenigd Koninkrijk het vaakst een lager salaris wordt genoemd dan het huidige. Zo’n 9 procent van de mensen geeft een lager salaris aan. Daarnaast onderhandelen Britten ook het minst over hun salaris en gaan ze sneller meteen akkoord met het aanbod, in vergelijking met andere Europeanen.

Lees ook: Best practice: iedereen hetzelfde salaris

Reageer op dit artikel