nieuws

Sollicitant bluft zich door sollicitaties heen

Instroom

Sollicitanten zijn zich terdege bewust van het feit dat het niet meevalt om vacatures te vervullen. Ze stellen daarom hogere eisen en tillen ook niet al te zwaar aan de functie-eisen.

Sollicitant bluft zich door sollicitaties heen

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Brunel onder 1.158 Nederlanders. 51 procent van de Nederlanders durft door de huidige arbeidskrapte op banen te solliciteren waarvoor zij niet de juiste opleiding hebben gevolgd. Onder twintigers ligt dit percentage zelfs op 65 procent.

Functieprofiel

Maar waar werknemers zelf bereid zijn te bluffen in een sollicitatie, zijn ze er niet over te spreken wanneer anderen dat ook doen. Zo vindt 54 procent dat er te vaak mensen worden aangenomen die niet aan het functieprofiel van een baan voldoen. In de retail en de (zware) industrie is twee derde van de ondervraagden deze mening toegedaan.

Annemieke Kaspersen, manager recruitment bij Brunel: “Als werkgever wil je natuurlijk het liefst iemand aannemen met de juiste opleiding en relevante werkervaring, maar in deze markt heb je niet altijd die luxe. Wanneer er geen kandidaten solliciteren die volledig aan de functie-eisen voldoen, zul je met minder gekwalificeerde mensen genoegen moeten nemen. Er is immers wel personeel nodig om de zaak draaiende te houden.”

Hogere eisen

Sollicitanten durven ook hogere eisen te stellen aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. 74 procent van de ondervraagden zegt door de krapte op de arbeidsmarkt bereid te zijn om een hoger salaris te vragen dan voorheen. Vooral mannen schromen niet om een hoger salaris (79 procent) en betere secundaire arbeidsvoorwaarden (77 procent) te vragen. Waar vroeger alleen over het salaris en de reiskostenvergoeding werd onderhandeld, zijn leaseauto’s, extra vakantiedagen en onbetaald verlof tegenwoordig ook allemaal zaken die besproken worden.

Lees ook: Kwart van sollicitanten niet eerlijk over salaris

Kritiek op management

Niet alleen sollicitanten zijn veeleisender geworden. Ook werknemers die al in dienst zijn bij bedrijven laten vaker het achterste van hun tong zien. 42 procent van de respondenten zegt door de krappe markt kritischer te zijn geworden ten opzichte van zijn of haar baas. Mensen die in de bouw werken (59 procent) en ICT’ers (48 procent) blijken het mondigst te zijn naar leidinggevenden.

“Waar vroeger de manager heel kritisch kon zijn naar de werknemer, omdat hij of zij diegene makkelijk kon inruilen voor een ander, zijn de rollen nu omgekeerd”, zegt Kaspersen. “Als een werknemer het gevoel heeft dat hij of zij zich niet genoeg kan ontwikkelen of de sfeer op kantoor niet prettig vindt, kan diegene zo vertrokken zijn naar een ander bedrijf.”

Reageer op dit artikel