nieuws

Loonkloof moet veel sneller dicht

Instroom

In de afgelopen jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU met niet meer dan 1 procent gedaald. Dat moet veel sneller, vindt de Europese Commissie.

Loonkloof moet veel sneller dicht

Gemiddeld verdienen vrouwen in de EU 16 procent minder dan mannen. Nederland doet het met 15,2 procent maar heel ietsjes beter dan het Europese gemiddelde. De loonkloof is het kleinst in Roemenië (3,5%), Luxemburg en Italië (5%) en België (6%), zo blijkt uit de laatste cijfers.

Het is overigens niet per se zo dat landen met een kleine loonkloof ook op andere terreinen meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen kennen. Landen waar minder vrouwen betaald werk hebben, hebben vaak ook een kleinere loonkloof.

Leestip!

Leestip!

Zorgtaken

Een van de redenen dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen is dat vrouwen vaker vrijaf nemen om voor anderen te zorgen. Ook zet het zwangerschapsverlof nog wel eens een dikke streep door de carrièreplannen. Om het nemen van verlof aan te moedigen, heeft de EU de Richtlijn werk/privébalans geïntroduceerd. Hierin hebben vrouwen recht op ten minste tien dagen betaald geboorteverlof en hebben beide ouders recht op twee maanden ouderschapsverlof. De EU wilden hiermee zorgen voor meer arbeidsparticipatie van vrouwen en een eerlijker verdeling van de zorgtaken.

Lees ook: Geboorteverlof: de opties op een rij

Loonkloof in alle sectoren

Het is volgens de Europese Commissie niet zo dat vrouwen minder verdienen omdat ze nu eenmaal vaker kiezen voor beroepen die lager worden betaald. Ook vrouwelijke doktoren en verpleegkundigen verdienen per uur minder dan hun mannelijke collega’s. De loonkloof bestaat in alle sectoren en op alle niveaus.

Discriminatie

De Europese Commissie wijst erop dat discriminatie van vrouwen in de hele EU verboden is.

Reageer op dit artikel