Privacy in het personeelsdossier: wat mag en wat niet?
Dossiervorming is belangrijk. Maar pas op voor de privacy in het personeelsdossier. Sla geen informatie op die er niet in thuis hoort.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Dossiervorming is belangrijk. Maar pas op voor de privacy in het personeelsdossier. Sla geen informatie op die er niet in thuis hoort.
Wat mag wel en wat mag niet volgens de privacyregels die zijn vastgesteld in de AVG, als het aankomt op persoonsgegevens in het personeelsdossier?
De Arbeidstijdenwet en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) spelen een grote rol bij personeelsplanning en urenregistratie. Wat mag wel geregistreerd worden en wat niet? Maar ook complicaties rond het vragen van vingerscans aan medewerkers kennen een wettelijke verankering.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de productiviteit van werknemers die thuis werken hoog is. Maar wat als je het toch niet helemaal vertrouwt? Hoe controleer je of de thuiswerker wel echt aan het werk is? Arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels noemt de do's and don'ts van het controleren van thuiswerkers.
Algoritmes en kunstmatige intelligentie spelen steeds vaker een grote rol bij werving en selectie. De nieuwe NVP Sollicitatiecode eist dat werkgevers daar open en eerlijk over zijn.
Ook altijd willen weten waarom die ene medewerker zo vaak naar de wc gaat? Of ben je bijzonder geïnteresseerd in het feit dat een ander thuis ruzie heeft over de erfenis? Bij een callcenter van H&M in Neurenberg werd het allemaal minutieus bijgehouden.
Maar liefst 80 procent van alle IT-beveiligingsincidenten zijn het gevolg van fouten van medewerkers. Hoe verhoog je als HR-manager het beveiligingsbewustzijn bij de medewerkers? De oplossing: creëer een duurzame cultuurverandering.
We zijn een jaar verder sinds de invoering van de nieuwe Europese privacyregels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Nog steeds kampen veel organisaties met problemen rond de uitvoering van de richtlijn. De stand van zaken en hoe zat het ook alweer met wat wel en niet mag?
Schandalen met gelekte gegevens hakken er in bij werknemers. 64 procent zegt het idee te hebben dat de informatie die hun werkgever heeft verzameld niet veilig is. Ruim de helft (52%) denkt dat het risico toeneemt door het gebruik van nieuwe bronnen van personeelsdata.
Wanneer het arbeidsrecht verandert, staat HR vrijwel altijd in de vuurlinie. In 2018 hielden twee nieuwe wetten de gemoederen bezig en deze zullen ook in 2019 nog de nodige aandacht vergen: de invoering van de AVG en het voorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Voor overheidswerkgevers komt daar nog de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) bij.