artikel

5 elementen voor de ideale werkplek

Organisatie & Strategie

Daglicht, rust, heldere kleuren en planten om je heen. Natuur op kantoor zorgt voor meer welzijn, creativiteit onder werknemers en ook nog eens een hogere productiviteit.

5 elementen voor de ideale werkplek

Zo blijkt uit wereldwijd onderzoek van Interface onder 7.600 kantoormedewerkers uit 16 landen uit Europa, Noord- en Zuid-Europa en Azië. Het onderzoek stond onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper. Werkplekken met natuurlijke elementen zorgen voor 15 procent meer welzijn, 15 procent hogere creativiteit en 6 procent hogere productiviteit.

Ideale werkplek

Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 55 procent van de Nederlandse respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 24 procent van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 4 procent zelfs geen raam op de werkplek

Ondanks de resultaten behoren natuurlijke elementen op kantoor niet tot de dagelijkse gang van zaken. Bijna de helft  van de respondenten  (47 procent) geeft aan geen natuurlijk daglicht op hun werkplek te hebben en bijna 58 procent heeft geen planten. Dit is nagenoeg in overeenstemming met de Europese resultaten, waarbij 42 procent geen daglicht heeft en 55 procent geen planten.

Productiviteit

Als het gaat over productiviteit geeft 39 procent van de ondervraagden de voorkeur aan een eigen kantoorruimte, terwijl 36 procent van de ondervraagden zich productiever voelt is in een open kantoorruimte. Ook dit is in lijn met de resultaten uit 2014 (40 en 31 procent). In ons land zegt bijna de helft zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte. Slechts 17 procent van werknemers voelt zich het productiefst in een open kantoortuin;

Stedelijke omgeving

Leuk meer natuur op kantoor, maar uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de respondenten in een stedelijke omgeving werkt, en daar tussen de 40 en 49 uur per week doorbrengen. In Europa en Dubai werkt 82% van de medewerkers in een stedelijke omgeving en bedragen de meeste werkweken 30 tot 39 uur.

Zowel het Europese als het nieuwe wereldwijde rapport toont aan dat kantoormedewerkers een sterke affiniteit hebben met elementen die de natuur nabootsen.

Invloed van de werkomgeving

“Het onderzoek laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Moderne organisaties staan voor de uitdaging om in toenemende verstedelijking de link met natuur te behouden”, zegt professor Sir Cary Cooper.

“Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Het hebben van werkruimtes met natuurlijke elementen zoals planten, zonlicht en natuurlijke elementen en kleuren wordt daarmee steeds belangrijker’, aldus Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.

Top 5 Natuurlijke elementen

In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende 5 natuurlijke elementen:
1.    Daglicht (55 procent)
2.    Rustige werkomgeving (32 procent)
3.    Echte planten (22 procent)
4.    Heldere kleuren (16 procent)
5.    Het gebruik van natuurlijke materialen (14 procent)

Het onderzoek is een uitbreiding van een onderzoek dat hierover vorig jaar in Europa en Dubai is uitgevoerd. De resultaten zijn gebundeld in een rapport, genaamdThe Human Spaces report into The Global Impact of Biophilic Design.

Reageer op dit artikel