artikel

6 Eenvoudige tips om beter je werktijd te verdelen

Organisatie & Strategie

Stelt u dat ene klusje alsmaar weer uit? Lopen er te veel zaken door elkaar in uw werk? Knapt u van de ene klus af maar geeft de andere juist weer energie? Van tijdvreters kun je ook tijdgevers maken! Hoe? Neem deze tips ter harte.

6 Eenvoudige tips om beter je werktijd te verdelen

Stelt u het opruimen van uw bureau of archief regelmatig uit?

Steeds zoeken naar de juiste documenten? Keurige stapeltjes in plastic mapjes die u telkens even doorloopt op zoek naar dat wat u nodig hebt? Neemt u die zoektijd dan voor lief? Fout! U kunt uw tijd beter besteden aan uw werkplek: ruim uw bureau oop, leg alleen neer waar u mee werkt en wat u nodig hebt. Berg de overige spullen op in de kast.

Hindernis twee: ergens aan beginnen en het niet afmaken.

Als u geen tijd heeft voor een bepaalde klus, begin er dan niet aan. Als het niet af is maar wel af zou moeten zijn, geef het dan prioriteit en maak het af. Het voortdurend denken aan klussen die nog niet af zijn kost bakken energie.

Aantekeningen op post its maken…én kwijtraken.

Maak aantekeningen zoveel mogelijk digitaal en plaats ze bij een document, in een afspraak in je agenda, of bij Notities (Control + 5). wie een vaste plaats aanhoudt voor dit soort aantekeningen, hoeft niet meer te zoeken.

Leest u ook meermalen papier zonder besluit of actie?

Jammer! Wen eraan de teksten aandachtig te lezen en koppel er direct een besluit aan. Moet ik hier iets mee? Zo ja, wanneer (agenda)? Is het informatie die ik moet bewaren? Zo ja, slag het op. Is het uitsluitend ter informatie? Deleten!

Leest u meermalen e-mail zonder besluit of actie?

U kent het wel: e-mail lezen en denken….geen zin in. Of…geen tijd voor. U zet ‘m weer op ‘ongelezen’. Na het bericht you’ve got mail bent u blij verrast omdat er meer mail is dan u had verwacht…twee mails? Bij het openen en lezen van de mail komt dan zo’n déja-vugevoel…Weet u dat e-mail gemiddeld zeven keer geopend worden voordat ze worden afgehandeld? E-mail lees je als je tijd hebt en neemt dan ook direct een besluit: afhandelen, plannen of weggooien.

Bent u zo’n multitasker: e-mail afhandelen tussen alle andere klussen door?

Het lijkt efficiënt maar is het niet. U heeft te weinig focus op de mail en zult dus snel geneigd zijn om e-mail onafgewerkt in de mailbox te laten staan.

Verander dit gedrag en win kostbare tijd.

Een paar tips:

  • Maak het nemen van beslissingen tot een gewoonte; geen uitstelgedrag meer.
  • U kunt pas goed plannen als u leert keuzes te maken op het moment dat een taak zich aandient; als taken en verzoeken oplopen ontstaat achterstand en chaos.
  • Doe het één keer en leg het niet terug in dezelfde staat; neem altijd een besluit: bewaar, sla op of gooi weg!
  • Doe de taak in één keer goed en maak het werk indien mogelijk; geen tijd? Begin er niet aan. Wel tijd? Doe het meteen.
  • Breng structuur aan; leg werk vast, schrijf het op, gebruik uw hoofd om te denken, niet als to-do-lijst.
  • Zorg ervoor dat u minder gestoord wordt; schakel de telefoon door, zet de melding you’ve got mail uit en maak vaste afspraken met mensen met wie u veel te bespreken hebt.
  • Doe acties als ze nog klein zijn; zo worden ze geen probleem.
  • Begin de dag met een rotklus; rotklussen zijn energievreters. Ze blijven door uw hoofd malen. handel ze af, vier het succes en begin aan de volgende taak.
  • Kies een vast moment in de week of op de dag; ga even boven uw werk staan, neem de tijd voor reflectie en planning. Kijk terug, kijk vooruit en bedenk of u iets eigenlijk wel móet doen: zo ja en wanneer!
Reageer op dit artikel