artikel

Wees voorbereid op een onbekende toekomst

Organisatie & Strategie

Krijgen we een harde Brexit of toch een zachte? En wanneer komt er een einde aan de economische voorspoed? Voor HR zijn dat belangrijke vragen, want ze hebben gevolgen voor de personeelsplanning. Maar hoe kun je strategisch inspelen op een ongewisse toekomst?

Wees voorbereid op een onbekende toekomst

Strategische personeelsplanning? Dat is een lastige zaak. Natuurlijk, je kunt je toekomstige behoefte aan medewerkers voorspellen op basis van de situatie binnen je bedrijf. Maar dat is een te wankele basis, want je bent ook afhankelijk van je externe omgeving. “Stel dat je verzekeraar bent van grote transportbedrijven”, zegt HR-adviseur Gerard Evers. “En stel dat je klanten veel vervoeren van en naar het Verenigd Koninkrijk. Dan krijg je te maken met alle onzekerheden rond de Brexit. Gaat die inderdaad door op 31 oktober? En zo ja, hoe gaat die eruit zien?”

Lees ook: Strategische personeelsplanning: de stappen en de opbrengst

Gevolgen voor de bedrijfsvoering

Belangrijke vragen, benadrukt Evers. “Misschien krijgen de chauffeurs dadelijk veel meer controles. En dat is heel vervelend als je vrachtwagens vol zitten met bederfelijke waar. Daar zullen die transportondernemingen onder lijden, en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de bedrijfsvoering van de verzekeringsmaatschappij.”

De toekomst voorspellen is lastig en het wordt nog ingewikkelder

Hema en Bijenkorf

Nogmaals, de toekomst voorspellen is lastig – en het wordt nog ingewikkelder. Want dezelfde ontwikkelingen hebben niet voor alle bedrijven dezelfde gevolgen. Zelfs niet voor bedrijven binnen dezelfde branche. “De kans dat de economische conjunctuur binnen vijf jaar naar beneden afbuigt, is bijna 100 procent”, zegt Evers. “Sommige sectoren zullen daar veel meer last van hebben dan andere. Als je werkt bij een zorginstelling of bij een gemeente, zijn de gevolgen waarschijnlijk miniem. Maar anders ligt dat voor de consumentenmarkt: bijvoorbeeld voor de Hema of De Bijenkorf. Logisch, als mensen minder hebben te besteden, zullen ze ook minder kopen.”

Scenario’s

En toch zijn de gevolgen volgens Evers niet zo duidelijk. “Ja, de consument zal minder geld uitgeven, maar misschien geeft hij dat geld uit aan goedkopere Hema-producten, in plaats van in de dure Bijenkorf. En dus moet Hema in zijn personeelsplanning rekening houden met een mogelijk groeiscenario, maar die Bijenkorf juist met een periode dat het minder gaat. Welke mensen hebben die bedrijven dan nodig, en hoeveel? Daar moet je nu al over nadenken.”

Management game

Dat kan zo zijn, maar… hoe doe je dat? Hoe houd je rekening met alle mogelijke Brexitvarianten, hoe speel je in op een ongedateerde recessie die misschien gevolgen voor je heeft, maar misschien ook niet? Een mogelijk antwoord is volgens Evers het zogenoemde management game. “Zoek een groep goed geïnformeerde mensen uit om zaken gezamenlijk te prioriteren. Welke relevante ontwikkelingen zien die de komende jaren op je organisatie afkomen, en hoe groot is de kans dat die je werkelijk zullen raken? Welke mensen moeten we dus de komende tijd aannemen, en hoeveel?”

Een werkgever kan kiezen voor meer tijdelijke of min-maxcontracten

Interne en externe flexibiliteit

Natuurlijk, ook die deskundigen beschikken niet over een glazen bol waarin ze dit soort macro ontwikkelingen op de dag nauwkeurig zien aankomen. Maar volgens Evers is dat ook niet nodig. Want een bedrijf kan gebruik maken van interne en externe flexibiliteit. Met andere woorden: een werkgever kan kiezen voor bijvoorbeeld meer tijdelijke of min-maxcontracten, of hij kan zijn toevlucht nemen tot het inhuren van externen.

Seizoensarbeiders

Welke je kiest, hangt volgens Evers af van je branche. “In de ICT werken met interne flexibiliteit, is waarschijnlijk een kansloos verhaal. Goede ICT-ers zijn zeldzaam, en ze zijn ook gewend aan hun zelfstandigheid. Die willen geen min-maxcontract. Maar anders ligt dat als je werkt bij een zorginstelling, of bij een tuinbouwbedrijf dat veel gebruik maakt van seizoenarbeiders. De werknemers daar zijn gewend aan losse contracten. En dus is die interne flexibiliteit wel de aangewezen weg. “

Tour de France

Hoe dan ook, voor HR is flexibiliteit de enige juiste houding. “Bedenk wel”, zegt Evers, “het is niet de vraag óf de economie in elkaar klapt, maar wanneer. En dus moet je ook als HR continu bereid zijn om in te spelen op verandering. Het is net als in de Tour de France: je kunt als team van tevoren een strategie bedenken om ergens te komen, maar als er een van je coureurs hard ten val komt, moet je die strategie kunnen ombuigen. En wel snel. En dus kun je als HR-afdeling maar beter zijn voorbereid op een onbekende toekomst.”

Wilt u meer weten over het strategisch inspelen op een onzekere toekomst? Tijdens de zesdaagse (middag/avond) PW-Nyenrode collegereeks HR Strategie (start 1 oktober) verzorgt Gerard Evers het college ‘Strategische personeelsplanning en Arbeidsmarktdynamiek.’

 

Meer informatie: de collegereeks HR Strategie

Reageer op dit artikel