blog

Dagstart

Steeds meer organisaties gaan agile werken en voeren ‘de dagstart’ in. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Wie op een agile manier gaat werken, krijgt onvermijdelijk te maken met de dagstart. Een bijeenkomst waarin het gezamenlijke team terugkijkt op het werk van gisteren en de werkzaamheden van de komende dag bespreekt. Een dagstart duurt maximaal 15 minuten en gebeurt staande. Want in de meeste organisaties duurt het al 15 minuten voordat in een reguliere vergadering iedereen zit, koffie of thee heeft en de laatste wetenswaardigheden heeft uitgewisseld. Een dagstart kan veel nut hebben, maar soms kom je teams tegen waarbij je je werkelijk afvraagt waarom ze zo’n bijeenkomst hebben.

Eerder schreef ik al eens een blog over de zakenbankiers van ING die agile gingen werken. Laatst kwam ik een groot ziekenhuis tegen waar een afdeling paramedici beginnen met een dagstart. De afdeling bestaat uit vier kleine teams, elk met vier of vijf mensen. De reden voor de dagstart? Er zijn dagen dat sommige teams te veel patiënten hebben en ondersteuning van anderen nodig is. Dus bedacht een externe coach: we voeren de dagstart in.

En zo gebeurde het: 15 professionals staan nu elke dag een kwartier met elkaar voor een groot planbord. Ze staan daar overigens met forse tegenzin. Want in de praktijk worden er de gehele dag door nieuwe patiënten aangemeld. Zelf hadden de paramedici bedacht dat ze tijdens de lunch makkelijk het werk konden verdelen (en dat één vertegenwoordiger per team wel voldoende was), maar het afdelingshoofd houdt vast aan invoering van agile werken en daar hoort een dagstart bij.

Opgeteld kost de dagstart 2 uur en drie kwartier werktijd. Feitelijk is er door de dagstart nog minder tijd voor de patiënten. Er is een mooi gezegde voor: operatie geslaagd, patiënt overleden.

Henny van Egmond is partner bij Yolk, het bureau voor praktische strategieën voor verandering en communicatie. Yolk helpt organisaties en mensen hun kansen te ontdekken in een veranderende wereld. Yolk staat voor ontwikkeling en groei van binnenuit.

Reageer op dit artikel