nieuws

HR moet vechten tegen wantrouwen

Organisatie & Strategie

HR moet vechten tegen wantrouwen

De crisis is niet de oorzaak van het wantrouwen dat veel werknemers voelen tegenover hun leidinggevenden. Al voordat de economie kelderde was er sprake van een vertrouwenscrisis. Dat stelt Veronica Hope Hailey van hoogleraar HR aan de Cass Business School.

Tijdens het congres HRD 2011 in Londen zei Hope Hailey dat uit onderzoek in 2009 al bleek dat werknemers geen vertrouwen hadden in het vermogen van leidinggevenden om beslissingen te nemen. Het onderzoek door de Cass Business School zorgde destijds voor zoveel ophef dat de deelnemende bedrijven aandrongen op anonimiteit, schrijft People Management.
Andere uitkomsten waren dat werknemers hun leidinggevenden beoordeelden als afstandelijk en onverschillig voor de problemen van het personeel. Managers zouden niet open zijn en niet betrokken bij initiatieven voor verandering.

HRM zal het hierdoor moeilijk krijgen wanneer het probeert medewerkers mee te krijgen in veranderingsprocessen, stelt Hope Hailey. 'Zelfs wanneer senior managers goed geïnformeerd zijn en de organisatie op de juiste manier leiden, communiceren zij dit onvoldoende aan het personeel. Hierdoor voeden zij gevoelens van wantrouwen.'

Om het vertrouwen in de organisatie te herstellen, moet HR zich volgens Hope Hailey richten op het middenmanagement. 'In grote organisaties zijn zij de leiders van het verandermanagement omdat ze met mensen praten en worden vertrouwd.'

Het hogere echelon moet zijn luistervaardigheden verbeteren, maant Hope Hailey. 'Als jij niet naar de medewerkers luistert, dan doen de vakbonden het wel.'

Reageer op dit artikel