nieuws

Management kan ‘war for talent’ niet aan

Organisatie & Strategie

Management kan ‘war for talent’ niet aan

Zeven op de tien managers weten niet hoe ze goed talent moeten aantrekken of behouden voor de organisatie. Slechts een klein aantal (4%) schakelt hierbij hulp van derden in. Dit blijkt uit de Global Risk Management Survey 2011.

Dit tweejaarlijks onderzoek van Aon Risk Solutions vroeg 960 ondernemers en managers uit 58 landen naar de grootste bedreigingen voor hun organisatie. Het onvermogen om goede mensen te werven en vast te houden stond in 2009 nog onderaan de top 10 van zorgen voor de toekomst. Bedrijven werkten toen met vacaturestops en moesten afslanken.

Merkschade
Veranderingen in wet- en regelgeving blijft ook in 2011 het op een na grootste gevaar voor organisaties. Toenemende concurrentie verdringt onderbreking van het productieproces in de top drie. Andere stijgers zijn reputatie- en merkschade (plek vier) en het aantrekken en vasthouden van talent (zeven).

De grootste kopzorg voor managers is de verzwakking van de economie. Ook veranderingen in wet- en regelgeving, toegenomen concurrentie en reputatieschade worden gezien als belangrijke risico's. Nederlandse managers noemen met name het gebrek aan innovatie en het niet tegemoet kunnen komen aan klantbehoeften als belangrijk risico.

Falende technologie en systeemuitval behoren ook voor het eerst bij de meest genoemde risico's. Organisaties worden steeds afhankelijker van technologie. Zorgen op dit vlak resulteren op hun beurt in angst voor additionele risico's, waaronder bedrijfsuitval en reputatieschade. Ook deze risico's komen voor in de top tien.

Reageer op dit artikel