nieuws

Europese detacheringsregels ‘schimmig’

Organisatie & Strategie

Europese detacheringsregels ‘schimmig’

Europese detacheringsregels voor buitenlands personeel in Nederland worden vaak misbruikt.

Doordat buitenlandse werknemers door hun werkgever in Nederland worden gedetacheerd, hebben Nederlandse werknemers soms te maken met oneerlijke concurrentie van goedkope buitenlandse krachten.

TIP: Lees de regels voor detacheren vanuit het buitenland op PW De Gids Vakbase.

Dat bericht de Sociaal Economische Raad (SER) in woensdag verschenen ontwerpadvies Arbeidsmigratie. Zo meldt de Volkskrant. Een ruwe schatting van de krant zegt dat het in 2011 om zo’n 106.000 mensen ging.

Bedrijven kunnen sinds 1996 dankzij de detacheringsrichtlijn makkelijker met hun eigen personeel aan projecten over de grens werken. Detacheren is maximaal twee jaar toegestaan en is bedoeld voor bijvoorbeeld een Pools metaalbedrijf dat met eigen lassers een klus aanneemt in de Eemshaven. De Polen krijgen dan loon volgens de Nederlandse normen, maar betalen sociale premies en aanvullend pensioen in hun thuisland.

Detachering is dankzij de lagere sociale lasten een verdienmodel, constateert de SER. Werkgevers zijn voor een buitenlandse gedetacheerde gemiddeld 10 tot 30 procent minder kwijt aan sociale premies. Daarbij wordt vaak nog eens verdiend aan reis-en huisvestingskosten van het personeel. Het adviesorgaan noemt de constructies daarom ook ‘ondoorzichtig’ en ‘schimmig’. (MediaWatch)

 Lees ook: 6 schijnconstructies die u snel moet aanpakken

 

Reageer op dit artikel