nieuws

Afschaffing VAR nog ver weg

Organisatie & Strategie

Afschaffing VAR nog ver weg

De VAR-verklaring voor freelancers verdwijnt voorlopig nog niet van het toneel. De Tweede Kamer ziet de vervanging van de VAR, de Beschikking geen loonheffingen (BGL), niet zitten.

De Tweede Kamer besloot donderdag het debat over een wetsvoorstel om de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) te vervangen, tot nader order uit te stellen. Pleitbezorger van de vervanging van de VAR is staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij wil de regeling voor zzp’ers en freelancers vervangen door de Beschikking geen loonheffing (BGL).

Kritiek op afschaffing VAR

De Tweede Kamer is echter niet enthousiast. Ook de partij van Wiebes zelf, de VVD, is kritisch, Ook regeldrukwaakhond Actal zet vraagtekens bij het nut van de BGL. Zo vreest Actal dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers. Ook vindt Actal dat het kabinetsvoorstel niet duidelijk maakt hoe groot het probleem van schijnzelfstandigheid is en of de omvang van dit probleem wel overheidsingrijpen rechtvaardigt. 

Werkgeversorganisaties hebben al eerder kritiek geuit op de plannen om de VAR af te schaffen. Volgens VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de Belastingdienst beter worden gehandhaafd. Ook ZZP Nederland keerde zich al tegen het voorstel van Wiebes.

Schijnzelfstandigheid

Voor zzp’ers is de VAR van belang bij het werven van opdrachten. De zelfstandigen zijn daarom geneigd om de VAR-verklaring zodanig in te vullen, dat het al snel lijkt alsof ze echt zelfstandig werken. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken. De afgelopen jaren doken in steeds meer bedrijfstakken zzp’ers op die bijna uitsluitend voor één opdrachtgever werken, waardoor hun arbeidsrelatie erg lijkt op een normaal dienstverband.

Het principe van de BGL is dat een zzp’er  via een webmodule zelf een aantal vragen beantwoordt. Als deze vragenreeks tot een beschikking leidt, staat daarin onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd. De opdrachtgever moet de beschikking controleren, voordat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt. De vrees bestaat dat dit op het bordje van HR terecht zal komen.

Lees ook: VAR verdwijnt: extra werk voor HR?

 

Reageer op dit artikel