nieuws

Vast contract voor flexmigrant

Organisatie & Strategie

Vast contract voor flexmigrant

Arbeidsmigranten krijgen vaker een vast contract dan de gemiddelde uitzendkracht.

Er worden relatief gezien langere en meer vaste contracten gegeven aan arbeidsmigranten dan aan ‘gewone’ uitzendkrachten. Arbeidsmigranten krijgen namelijk twee keer zo vaak een tijdelijke of vaste dienstverband (fase-B en fase-C-contracten) dan flexkrachten uit Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de uitzendbrancheorganisatie ABU naar de stand van zaken wat betreft arbeidskrachten uit het buitenland. De brancheorganisatie ondervroeg daarvoor onder andere uitzendbureaus die bemiddelen voor arbeidsmigranten.

13 procent uitzendkrachten is migrant

Arbeidsmigranten raken steeds meer verbonden met onze arbeidsmarkt, concludeert de ABU. Ze blijven relatief lang in ons land, hebben vaker een langer dienstverband dan de gemiddelde uitzendkracht, ze werken door het hele land en ze regelen steeds vaker zelfstandig woonruimte.
Volgens het rapport worden er in Nederland 89.000 arbeidsmigranten door ABU-leden bemiddeld. Dat is bijna 13 procent van het totale aantal uitzendkrachten in Nederland, dat momenteel alleen maar blijft groeien, bleek onlangs weer uit CBS-cijfers.
De ondervraagde ABU-leden verwachten een groei van 4 procent in het komende jaar. Verreweg het grootste deel van de arbeidsmigranten is afkomstig uit Polen (87,4 procent) en werken voor het overgrote deel in de logistiek (30 procent), de voedingsindustrie (25 procent) en de tuinbouw (21 procent).
In 2011 waarschuwde een professor van de Erasmus Universiteit wel uit te kijken met het over een kam scheren van arbeidsmigranten. ‘De ene arbeidsmigrant is de andere niet’, was de hoofdconclusie van zijn onderzoek waarvoor hij ruim 600 arbeidsmigranten uit Bulgarije, Polen en Roemenië ondervroeg.

‘Arbeidsmigrant zelfstandig en zelfbewust’

De ABU vindt dat het onderzoek een positief beeld op arbeidsmigranten in het uitzendwerk laat zien. ABU-directeur Jurriën Koops: ‘We zien hierin een bevestiging van de waarde van arbeidsmigranten voor onze economie. Uitzenders investeren in hun buitenlandse arbeidskrachten met opleiding en langduriger dienstverbanden. Ondertussen zien we dat de arbeidsmigranten steeds zelfstandiger en zelfbewust optreden. De steeds vaker voorkomende scheiding tussen baan en bed is een goede en gezonde ontwikkeling.’

Reageer op dit artikel