nieuws

4000 banen Imtech onzeker

Organisatie & Strategie

4000 banen Imtech onzeker

4000 medewerkers van het failliete Imtech zitten in onzekerheid over hun baan. Saneren is volgens de vakbonden geen optie.

Om de zorgelijke situatie van de werknemers te bespreken zouden vakbonden FNV en CNV dinsdagmorgen een gesprek hebben met het Nederlandse installatiebedrijf, dat door betalingsachterstanden faillissement aanvroeg voor de Duitse tak. Het gesprek tussen bonden en de directie en bewindvoerder van Imtech wordt verplaatst naar de middag.

Werkgelegenheid gegarandeerd

‘Een vreselijke mededeling.’ Zo noemt FNV-bestuurder Jan Meeder de aanvraag voor uitstel van betaling door technisch dienstverlener Imtech. ‘De 4000 werknemers bij de Nederlandse onderdelen kijken natuurlijk met grote zorg naar de toekomst”, zegt Meeder. Hij benadrukt dat nu alles op alles moet worden gezet op een doorstart. ‘Dat zullen wij ook in het gesprek met de bewindvoerder aangeven. En dat zoveel mogelijk werknemers mee kunnen.’
De FNV wil van Imtech in elk geval horen wat de strategie voor de lange termijn is. ‘Daarbij gaan wij uit van een scenario waarbij de werkgelegenheid van de werknemers en hun arbeidsvoorwaarden gegarandeerd is’, zegt Meeder.
Imtech kwam ruim twee jaar geleden diep in de problemen, nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. Begin dit jaar communiceerde het bedrijf nog dat de bedrijfscultuur sindsdien opener is geworden en dat het aantal klokkeluidersgevallen steeg. Toch dreigt het bedrijf nu ten onder te gaan aan de ‘fraudebesmetting’ die aan de organisatie kleeft.

‘Saneren is geen optie’

Maar saneren is geen optie meer, zegt de vakbondsman. De afgelopen twee jaar werd er bij Imtech al volop gereorganiseerd, waarbij zo’n 1500 banen zijn geschrapt. ‘De mensen lopen nu al op hun tenen.’ Toch hoopt hij dat er nog iets uit de hoge hoed komt. ‘Want het is zonde als al die kennis verloren zou gaan. Die mensen doen hun stinkende best om lopende projecten af te maken.’ (ANP)

 

Reageer op dit artikel