nieuws

Top 10 invloedrijkste HR-denkers

Organisatie & Strategie

Top 10 invloedrijkste HR-denkers

Wat zijn de grootste HR-denkers van 2015? 10 internationale HRM’ers om in de gaten te houden.

Welke HRM’ers en HR-denkers denken het meeste vooruit in de HR-wereld? Het Britse HR Magazine zette in samenwerking met de Open University Business School en HR-softwarebedrijf Ceridian de tien meest invloedrijke HRM’ers en HR-denkers van 2015 op een rij. De internationale – voornamelijk Britse – professionals werden opgenomen in de lijsten vanwege hun vooruitstrevende HR-strategieën en denkbeelden.

‘Rechterhand van de CEO’

De meest vooruitstrevende HRM’er in het veld van het afgelopen jaar is Hugh Mitchell. Mitchell is HR-directeur bij Shell in Den Haag en kondigde onlangs zijn pensioen aan. Niet alleen werd de topman de meest invloedrijke HRM’er van het jaar, ook benoemde de jury hem tot de meest invloedrijke HR-voorman van het afgelopen decennium.
De jury noemde Mitchell ‘de rechterhand van de CEO’: een HR-directeur die zeer goed weet te werken op bestuursniveau, sterk is op stakeholder management, en die een goede visie heeft op de rol van HR in de organisatie.
HR Magazine voegt daaraan toe: ‘Hij weet HR te bedrijven in een zeer complex en uitdagend bedrijf, draagt wereldwijd bij aan de professie en runt HR-afdelingen in een bedrijf verspreid over 90 landen met zo’n 100.000 werknemers. Mitchell bedrijft vooruitstrevende HR-strategieën, waaronder flexibel werken, zelfs in de meest hoge posities in de organisatie. Daarmee toont hij aan dat een volwassen bedrijf succesvol nieuwe manieren van werken aan kan nemen.’

10 jaar Dave Ulrich

Meest invloedrijke HR-denker van 2015 is Gary Cooper, hoogleraar organisatiepsychologie en gezondheid aan Manchester Business School. Maar de meeste invloed op het HR-denken in het afgelopen decennium wordt toegedicht aan Dave Ulrich, die dit jaar niet in de lijst voorkomt. Ulrich is hoogleraar bedrijfskunde aan de Ross School of Business en medeoprichter van The RBL Group, HR-adviesbureau. Ulrich is bekend voor zijn werk wat betreft het herdefinieren van HR en is vooral bekend vanwege zij HR business model, die wereldwijd door veel organisaties werd aangenomen. De afgelopen jaren stond hij ook bekend om zijn 70/20/10-leermodel voor ontwikkeling, maar dat model stond onlangs ter discussie omdat het het wetenschappelijk fundament voor het 70/20/10-model zeer zwak zou zijn.

Top 10 invloedrijkste HRM’ers in 2015

 1. Hugh Mitchell, directeur HR and corporate officer bij Shell (Lees ook: Zo houdt Shell het personeel gezond)
 2. Neil Morrison, HR-directeur bij Penguin Random House
 3. Valerie Hughes D’Aeth, HR-directeur bij de BBC
 4. Louise Smalley, HR director bij Whitbread
 5. Sandy Begbie, ‘group operations officer’ bij Standard Life
 6. Natalie Bickford, HR-directeur Europa bij Sodexo
 7. Jabbar Sardar, directeur HR en organsiatieontwikkeling bij Cafcass
 8. Claire Thomas, senior vicepresident HR bij GlaxoSmithKline
 9. Eugenio Pirri, vicepresident HR en organsiatieontwikkeling bij Dorchester Collection
 10. Andrew Dodman, HR-directeur bij de University of Sheffield

Top 10 invloedrijkste HR-denkers van 2015

 1. Cary Cooper, hoogleraar organisatiepsychologie en gezondheid aan Manchester Business School, University of Manchester
 2. Rob Briner, hoogleraar organisatiepsychologie aan de School of Management, University of Bath (Lees ook van Rob Briner:  ‘Talent management: 3 foute aannames en ‘Quick and dirty HRM werkt niet’)
 3. Adrian Furnham, hoogleraar psychologie aan University College London
 4. Steve Peters, decaan bij Sheffield Medical School en CEO van Chimp Management
 5. Veronica Hope-Hailey, decaan and hoofd van University of Bath
 6. Herminia Ibarra, hoogleraar leiderschap en ontwikkeling en hoogleraar organisatiesociologie bij INSEAD
 7. Jeffrey Pfeffer, Thomas D Dee II hoogleraar organisatiesociologie aan Stanford Business School
 8. Stephen Bungay, directeur Ashridge Strategic Management Centre
 9. Wendy Hirsh, onafhankelijk onderzoeker
 10. Patrick Wright, Thomas C Vandiver Bicentennial Leerstoel aan de Darla Moore School of Business, University of South Carolina

 

Reageer op dit artikel