nieuws

HR mist data voor goede strategie

Organisatie & Strategie

HR mist data voor goede strategie

Een gebrek aan data en analyticstools belet HR om een goede personeelsstrategie neer te zetten voor de toekomst. 

Een stevige bedrijfsstrategie bevat data over de vaardigheden en kennis van uw medewerkers. Uw ‘workforce’ moet die strategie immers waar gaan maken. Toch geeft het merendeel van de directeuren aan bij het ontwikkelen van de organisatiesstrategie belemmerd te worden door een gebrek aan dit soort HR-data. Vaak is het organisaties, waaronder de HR-afdeling, niet duidelijk welke middelen gebruikt kunnen worden om deze data boven water te krijgen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Workforce 2020’, uitgevoerd door Oxford Economics in opdracht van softwareleverancier SAP. 42 procent van de bijna 6000 ondervraagden uit 27 landen zegt te weten hoe waardevolle inzichten uit beschikbare data te halen.

Lees ook: HR Analytics? U heeft de tools allang in huis

Het resultaat is dat bedrijven weinig voortgang maken met het zorgen dat hun werknemersbestand klaar is voor de toekomst. Voor HR zou hier een adviserende rol zijn weggelegd, maar managers geven aan dat de afdeling vaak de inzichten en informatie mist om goed bij te dragen aan een strategie. Met het resultaat, zo schrijven de onderzoekers, dat bedrijven vooral bezig zijn met het uitvoeren van plannen en een strategische HR-visie missen. Niet voor niets is de vraag naar HR-analisten enorm, zo berichtte LinkedIn recentelijk.

Nog nooit eerder is een workforce zo divers geweest als de workforce van de toekomst, denken de onderzoekers. In 2020 werken verschillende generaties samen, wat leidt tot verschillende vaardigheden, ervaringen, gebruiken en motivaties. Een groot deel van deze werknemers zal freelance aan de slag zijn. Bedrijven moeten zich voorbereiden op deze veranderingen, maar het merendeel doet dat nog niet. ‘Organisaties worstelen met het managen van talent, het ontwikkelen van leiderschap, het aanmoedigen van ontwikkelen en het begrijpen van hun werknemers. Ze maken HR geen prioriteit.’ (Bron: Over eHRM)

TIP: Leer strategische keuzes te maken op basis van HR-data en kom naar het Congres HR Analytics op 31 mei. Bekijk hier het programma

Reageer op dit artikel