nieuws

Agile strategie: zo krijgt u medewerkers mee (1)

Organisatie & Strategie

Om agile werken een succes te maken, moeten medewerkers achter de agile strategie staan. Hoe krijgt u ze mee?

Agile strategie: zo krijgt u medewerkers mee (1)

Om een agile strategie tot uitvoering brengen, heeft u uw medewerkers hard nodig. Niemand anders dan de medewerkers zelf kunnen uw goed doordachte strategie tot uitvoering brengen.  En dat vraagt om betrokkenheid. Ralph Jacobs, Marijn Tielemans en Gijs van Bussel, die werken aan een boek over agile organisaties, zetten uiteen hoe u medewerkers achter een agile strategie krijgt.

Ontelbare organisaties hebben een strategie geformuleerd, maar slechts een fractie komt toe aan de feitelijke executie. Zo bleek al uit een artikel in Fortune Magazine in 2003 dat “less than 10 percent of strategies effectively formulated […] are effectively executed”. Daarom verbood Fred Malek als topman van Mariott zijn mensen om strategiesessies te houden. Langetermijndoelen stellen is goed, vond hij, en de meeste tijd, energie en middelen moeten worden besteed aan de uitvoering van de strategie.

Zijn statement Execution = Strategy is door managementgoeroe Tom Peters overgenomen. Daarmee bedoelt hij dat organisaties natuurlijk een strategie moeten hebben, maar dat het uitvoeren van een strategie vaak het succes of overleven van de organisatie betekent. Cru gezegd: beter een slechte strategie en een goede executie, dan een goede strategie en een slechte uitvoering.

Goed doordacht?

Hoe komt het toch dat er maar relatief weinig organisaties in staat zijn de vaak veelomvattende en goed doordachte strategie daadwerkelijk tot uitvoering te brengen? Vaak wordt dit veroorzaakt doordat organisaties hun medewerkers hiervoor onvoldoende effectief in meenemen. Robert Kaplan en David Norton stelden al enige tijd geleden op basis van onderzoek vast dat minder dan 10 procent van alle medewerkers de strategie van hun onderneming begrijpen en weten hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Ook onderzoek van MeyerMonitor biedt weinig perspectief.

Agile Werken

Agile Werken

Randvoorwaarden voor een succesvolle agile strategie

Voor het succesvol uitvoeren van de strategie is een aantal randvoorwaarden relevant. Allereerst moet een organisatie de ambitie overdraagbaar maken waardoor iedere medewerker zich bewust is van waar de organisatie uiteindelijk naar toe wil (‘de noorderster’) en zijn bijdrage hieraan kan bepalen.

Ten tweede zorgt de organisatie voor een structuur waarin medewerkers maximaal worden betrokken. Ten derde dient de organisatie te beschikken over de juiste vaardigheden en weet iedereen welke vaardigheden belangrijk zijn voor een goede strategie executie. Tot slot voert een agile organisatie over de ambitie, de betrokkenheid en de benodigde vaardigheden een continue en intensieve strategische dialoog. De opbrengst van de randvoorwaarden is hoog, gegeven de uitkomst van een omvangrijk onderzoek van het Engelse Corporate Leadership Council. Organisaties die in staat zijn dit op orde te brengen realiseren een performanceverbetering van meer dan 30 procent.

Maar hoe creëren agile organisaties maximale strategie-alignment? Lees deel 2 van dit artikel: agile strategie (de randvoorwaarden).

Over de auteurs: Ralph Jacobs is directeur MeyerMonitor, Marijn Tielemans is HRM-adviseur en Gijs van Bussel is hoogleraar HRM Nyenrode Business Universiteit. 

 

 

Reageer op dit artikel