nieuws

Een flexibele schil van 10 procent? Kap ermee

Organisatie & Strategie

Een percentage stellen aan de flexibele schil. Menig werkgever doet het. Totaal onterecht.

Een flexibele schil van 10 procent? Kap ermee

‘We streven naar een flexibele schil van 10 procent.’ U heeft het vast wel eens een werkgever horen zeggen. Of misschien heeft u het zelf gezegd. Maar targets als deze zijn onzin. Dat stelt Hanneke Moonen in de zomereditie van PW De Gids.

Wie toch wil werken aan een flexibele schil, moet volgens Moonen eerst kijken naar wat de flexibiliteitsbehoefte is. ‘Hoe snel verandert het werk, veranderen markten of verandert de omvang van het werk? Dus, hoe snel moet je op- of af kunnen schalen?’

Moonen: ‘Ik zie soms organisaties die een doelpercentage hebben: “We moeten 10 procent flex hebben.” Dat is echt onzin. Want ook binnen een organisatie heeft de ene divisie veel meer flexibiliteit nodig dan de andere. Maak gewoon een goede analyse: wat is de behoefte en wat zijn de mogelijkheden? Pas dan kun je kijken welke maatregelen moet je nemen.’

Hoeveel flex heb je nodig?

Organisaties denken wel na over hun flexbehoefte, maar er kan meer winst uit worden gehaald wanneer zij dat meer gestructureerd doen, signaleert Moonen.

‘Ik denk dat het nu vaak onbewust gebeurt, vaak op verschillende plekken en niet altijd in onderling overleg. Bij SPP-trajecten zit ik soms met de raad van bestuur en de divisiedirecteur aan tafel, maar soms ook veel dieper in de organisatie en praat ik met de unithoofden en een afdelingshoofd.

Leestip: Hoeveel flexibiliteit mag u verwachten? Lees het artikel Hoe flexibel moeten werknemers zijn?

Flexbehoefte verschilt per afdeling

Dan merk je dat er soms targets zijn waarvan niemand snapt waar ze vandaan komen. Of dat het ene afdelingshoofd zegt: “Ja, bij jou is dat heel handig, maar bij mij helemaal niet.” Dan valt het niet mee om die targets concreet te vertalen. Goede gesprekken en een goede analyse helpen heel erg om tot bewuste keuzes te komen.’

Reageer op dit artikel