nieuws

Tien HR-trends voor 2017: welzijn, team first en mobiele carrière (deel 2)

Organisatie & Strategie

Tien HR-trends voor 2017: welzijn, team first en mobiele carrière (deel 2)

Focus op teamontwikkeling, investeer in het welzijn van medewerkers en zorg dat je klaar bent voor nieuwe rollen in HR. Workplace Futurist Jeanne Meister ziet voor 2017 tien HR-trends. In dit tweede deel trend zes tot en met tien.

  1. Zorg voor een gemengd personeelsbestand

Het personeelsbestand van de toekomst zal uiteraard niet volledig uit fulltime medewerkers bestaan. Het zal een mix zijn, opgebouwd uit fulltime medewerkers, consultants, mensen met een tijdelijk contract, freelancers, parttime medewerkers, en andere medewerkers op oproepbasis die verschillende klussen naast elkaar doen – gezamenlijk de werknemers van de gig-economie (de klusseneconomie).

In meerdere studies voorspellen professoren van Harvard en Princeton dat deze groep werknemers in de gig-economie 15,8 tot 34 procent van het personeelsbestand zullen gaan innemen.

Meer lezen op pwnet.nl? Nederlandse medewerkers hechten ondanks deze voorspellingen nog veel belang aan het hebben van een vast contract. Dit geldt vooral voor degenen tussen de 35 en 44 jaar.

Het percentage werknemers dat op oproepbasis werkt, groeit dus, en dan met name in offlinebanen. Recente schattingen van Indeed tonen aan dat de vraag naar gespecialiseerde en technische krachten, zoals dataonderzoekers, digital marketeers en netwerkengineers, het grootst is. Ook wordt een groei van gespecialiseerde en technische functies voorspeld, waarvoor creatief beoordelingsvermogen, flexibiliteit en het opbouwen van een relatie op lange termijn vereist zijn. De overtuiging hierbij is dat deze gespecialiseerde banen naar alle waarschijnlijkheid het minst gedijen in een gig-economie.

Dit betekent niet dat het gemengde personeelsbestand verdwijnt. Wel betekent het dat de samenstelling van de deelnemers aan de gig-economie in de loop der tijd zal veranderen. Vooruitlopend hierop moeten HR-leiders in actie komen om een gemengd personeelsbestand op poten te zetten en zaken aan te kaarten als: hoe krijg je gig-werkers aan boord en integreer je ze, en tot welke soorten training krijgen gig-werkers toegang?

  1. Ontwikkel mogelijkheden voor een mobiele carrière

In 2015 zijn millennials (18-34 jaar) de generatie X voorbijgegaan als grootste groep in het werknemersbestand. In 2016 zijn millennials met 75,4 miljoen zelfs de grootste levende generatie geworden (tegenover 74,9 miljoen babyboomers (51-69 jaar).

Geboren in het digitale tijdperk willen deze millennials digitale ervaringen in zowel hun persoonlijke als professionele leven. The Future Workplace Forecast ontdekte een innovatieve manier voor bedrijven om aan digitale carrièreontwikkeling te doen: mobiliteitsplatformen voor carrières, die werknemers in staat stellen om nieuwe rollen te proberen en hun vaardigheden te verbreden, terwijl ze hun huidige baan binnen het bedrijf behouden. The Future Workplace Forecast is getest door 2.147 wereldwijde HR-leidinggevenden en personeelsmanagers, en laat zien hoe bedrijven nieuwe manieren ontwikkelen voor werknemers om nieuwe rollen te proberen.

HR-leiders geloven dat dit ervoor kan zorgen dat de verbondenheid van werknemers met het bedrijf met 49 procent toeneemt, dat hun productiviteit met 39 procent toeneemt en dat de mate van teamwork eveneens met 39 procent toeneemt. Terwijl de war for talent harder wordt, wordt het behouden van werknemers nog crucialer. Carrièremobiliteitsplatformen zijn zeker een manier om de verbondenheid van werknemers potentieel te laten toenemen.

  1. Investeer in het welzijn van werknemers

Bedrijven proberen bewust een holistisch beeld te creëren van welzijn, van financieel welzijn tot gezondheid tot welbevinden. SunTrust Bank biedt een uniek financieel voordeel om werknemers te helpen hun financiële zekerheid te vergroten. Een recent onderzoek van SunTrust Bank toont aan dat 70 procent van de werkende volwassenen een gemiddeld tot hoog niveau van financiële stress in zijn leven ervaart.

De oplossing: een online financieel fitnessprogramma om werknemers te helpen om 2000 dollar te sparen voor crises. Ook mogen ze een dag betaald verlof nemen om hun financiële situatie te verbeteren door een testament af te sluiten, een gezinsbudget in te stellen of om dit online financiële fitnessprogramma dat alle werknemers wordt aangeboden door te lopen.

Maar er zijn ook bedrijven die de nieuwste technologieën in hun welzijnsprogramma’s integreren. Chris Boyce, ceo van Virgin Pulse, zegt dat welzijnsprogramma’s gebruikmaken van het Internet of Things (en dus van apparaten die online zijn) en kunstmatige intelligentie in welzijnsoplossingen inbedden. Kunstmatige-intelligentie-tools, zoals Amazons Alexa en beacons (kleine bakens die signalen uitzenden binnen een straal van zo’n dertig meter) die Bluetooth gebruiken, stellen gebruikers in staat om op de hoogte te blijven hoe ze het ervan afbrengen op het gebied van hun gezondheids- en fitnessdoelstellingen, zonder ook maar een mobiele telefoon of webbrowser te gebruiken. Welzijn op het werk wordt een vooruitzicht op hoe we zullen werken en onze levens zullen leven.

Tip! Voor het bereiken van vitaliteit en geluk is ook een goede work-life integratie van groot belang. Lees op pwnet.nl ook de zes recruitmenttrends voor 2017.

  1. Focus op teamontwikkeling, niet enkel op individuele ontwikkeling

Terwijl HR-afdelingen traditioneel focussen op individuele werknemers – werven, ontwikkelen en het beoordelen van prestaties – zien we een nieuwe mogelijkheid op ons afkomen, en wel die van het ontwikkelen van teamintelligentie, of het begrip wat het nu is dat maakt dat geweldige teams exceptionele resultaten boeken.

Ashley Goodall, Senior Vice President Leadership en Team Intelligence bij Cisco: ‘Een van de grote gemiste kansen van HR is de bijna exclusieve focus op individuele ontwikkeling en prestaties. Bij Cisco zien we dat grote successen worden geboekt door teams, niet enkel door individuele medewerkers. Dit leidde tot het inzicht dat een teamervaring eigenlijk een individuele ervaring is, en dat dit voor iedereen anders is.

Het doel is dus om op het hele HR-proces de focus van teamdynamica te leggen. We zien al innovaties op dit gebied. Zo voorspelt ceo van Globoforce Eric Mosley dat meer bedrijven slechts in 98 procent van het totale loon van een werknemer zullen voorzien. De overige 2 procent zullen worden gecrowdsourced door het team in de vorm van een reeks microbonussen.

  1. Zorg dat je klaar bent voor nieuwe rollen in HR

Maar wat zal eigenlijk het ‘het nieuwe normaal’ zijn in de HR-functie? McKinsey bedacht de term ‘het nieuwe normaal’, hiermee refererend aan de fundamentele veranderingen in het zakelijke landschap na de recessie in 2008. Voor HR zie ik ‘het nieuwe normaal’ als het naar elkaar toe groeien van consumentenmarketing en de digitalisatie van HR om zo dankzij kunstmatige intelligentie een meer gepersonaliseerde employee experience te creëren. Dit brengt met zich mee dat steeds meer HR-functies meer specialistisch en technisch zullen worden.

Ook zie ik meer specialistische consumentenmarketing-achtige functies ontstaan. Tot slot zullen we meer HR-organisaties zien met een hele afdeling die zich focust op de employee experience. En het is dit naar elkaar toe groeien van technologie en consumentenmarketing die het veelbelovendst is voor de manier waarop HR zichzelf zal transformeren.

Lees ook de eerste vijf HR-trends die Jeanne Meister ziet voor 2017.

Bron: Forbes, Jeanne Meister, Workplace Futurist
TIP! Download de gratis whitepaper om te zien hoe robotisering de arbeidsmarkt verandert.

Reageer op dit artikel