nieuws

‘Tijd wordt de belangrijkste arbeidsvoorwaarde’

Organisatie & Strategie

ING transformeert van een klassieke naar een agile organisatie. “HR moet daar niet in afremmen, maar juist versnelling aanbrengen”, zegt Maarten van Beek, HR-directeur voor de Benelux. De pilot met het onbeperkt opnemen van vakantiedagen is een voorbeeld van die versnelling. Volgende week leest u bij PW het complete interview, maar nu alvast wat Van Beek vertelde over de proef met de ‘unlimited holidays’.

‘Tijd wordt de belangrijkste arbeidsvoorwaarde’
Foto: Roel Dijkstra Fotografie

De pilot heeft veel aandacht getrokken. Hoe is dat op de agenda gekomen?

“Dat moet je zien in een veel bredere ontwikkeling. We moeten nu allemaal werken tot ons 67ste en misschien straks wel tot ons zeventigste. In elke levensfase is de behoefte van mensen anders. Neem mijzelf. Ik heb drie jonge kinderen en een internationale baan waarvoor ik tussen Brussel en Amsterdam reis. Door op vrijdagen zoveel mogelijk op ons kantoor in Den Haag Tournooiveld te werken, wordt het voor mij mogelijk om mijn kinderen naar school te brengen en van school te halen. Dat brengt mij geluk.

Voor andere collega’s geldt dat ze de zorg hebben voor zieke familieleden. Kijk, taken die werknemers moeten vervullen zijn onveranderd, maar we bieden veel meer vrijheid om die te combineren met de verschillende levensfasen. Zo moet je ook de pilot zien met het onbeperkt opnemen van vakantiedagen. Als je een zwaar jaar hebt gehad, dan moet het toch mogelijk zijn een keer zes weken op te nemen? Dan ga je met je squad om de tafel zitten om dat te bespreken. Het gaat niet om rechten, maar om de mogelijkheid om met z’n allen te bekijken of het inpasbaar is. Het is cruciaal dat dit in een dialoog gebeurt.

Tijd wordt de belangrijkste arbeidsvoorwaarde in het ecosysteem van vakmensen. Werkgevers moeten innoveren hoe ze dit invullen, zodat gezin, werk, sport, nevenactiviteiten, opleidingen, vakanties en sabbaticals tussen iemands eerste werkdag en zijn pensioenleeftijd ingevuld kunnen worden. Hier wil ING in voorop lopen. Omdat het best een grote stap is, starten we na de zomer met een pilot om te zien hoe het werkt met het onbeperkt opnemen van vakantiedagen. Er doen zo’n zes- tot achthonderd personeelsleden aan mee, dus het is niet niets.”

Is een onbeperkt aantal vakantiedagen straks de norm bij ING?
“Ja, dat is in elk geval wel het streven. In de pilot houden we nog wel bij hoeveel dagen mensen opnemen, anders kunnen we niet evalueren. Maar als we het systeem over het hele bedrijf gaan uitrollen niet meer. Dus als iemand dan over vier jaar aan mij vraagt: ‘Maarten, hoeveel vakantiedagen nemen mensen op?’, dan weet ik dat helemaal niet. En dat is ook helemaal niet erg als het werk gebeurt – dus als onze klanten steeds beter bediend worden – en als ik zie dat het werkgeluk en de betrokkenheid van werknemers tegelijkertijd is toegenomen.”

PW Magazine

PW Magazine

Is de modernisering van de arbeidsvoorwaarden een antwoord op de crisisjaren, waarin van veel mensen afscheid is genomen?

Nee, het is een antwoord op de toekomst. De technologische vernieuwingen gaan heel snel. ING is in mijn beleving de meest innoverende bank van Europa. De bank is in wezen een heel groot tech-bedrijf geworden. De meeste medewerkers hebben direct met digitalisering te maken. Daar hoort een ander pallet van arbeidsvoorwaarden bij. Hier komt bij dat de bank van een klassieke organisatie een agile structuur krijgt. HR helpt door een agile productportfolio te ontwikkelen en daarmee het proces te versnellen.”

Lees hier het complete interview met Maarten van Beek. 

 

Reageer op dit artikel