1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Achtergrond

Foto: Toa Heftiba | Unsplash

Is medewerkersbetrokkenheid in Nederland echt maar 12%?

Nederland scoort zeer laag in gerenommeerd internationaal onderzoek naar medewerkersbetrokkenheid. Nu zijn daar wel wat kanttekeningen bij te maken, vindt employee experience-deskundige Heleen Mes. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de verschillen tussen Amerika en Europa. En dan is Nederland nog weer een geval apart. Toch valt er iets te leren uit het onderzoek

Bullshitbanen

Bullshitbanen

De krapte op de arbeidsmarkt geeft werknemers de gelegenheid om afscheid te nemen van een bullshitbaan of een bullshitwerkgever. Voor HR is het tijd om in actie te schieten bij signalen van onvrede.

Wie een overkoepelende visie heeft en ook daadwerkelijk aannemelijk kan maken dat die visie werkt, die staat sterk.

Alleen met een visie sta je sterk

Waar kun je beter de stemming onder professionals peilen dan op een congres voor HR? Dus reed ik naar Leusden om daar het congres over employee experience te bezoeken. De presentaties waren er informatief en inspirerend, maar echt leven gaat het pas in de foyer waar je mensen spreekt.

Guido Heezen: “Op het juiste moment de juiste vragen stellen aan de juiste persoon.”

Employee experience verbeteren door te luisteren: zo doe je dat

Zorgen voor een optimale employee experience is belangrijker dan ooit. En dat begint bij goed luisteren naar medewerkers. Maar hoe doe je dat? "Je moet continu weten wat er speelt", zegt Guido Heezen, eigenaar van employee feedback-specialist Effectory. "Luisteren is bij te veel werkgevers nog een incidentele kwestie."

Foto: Elevate | Unsplash

Design thinking aan de bar

Stel, je bedrijf wordt geconfronteerd met een probleem. Een lage omzet, een hoog verloop, een nog hoger ziekteverzuim. Wat ga je dan doen? Waarschijnlijk verdiep je je in de achterliggende oorzaken, en kom je op basis daarvan met een reeks maatregelen. Logisch toch? Inderdaad, maar er ligt een alternatief: design thinkìng.

Foto: Toa Heftiba | Unsplash

Verbondenheid op en met het werk versterken? Gebruik deze 4...

Door het vele thuiswerken tijdens (maar ook na) corona heeft het gevoel van verbondenheid op het werk en het gevoel erbij te horen (sense of belonging) een flinke deuk opgelopen. Dat is niet alleen slecht voor medewerkers zelf, maar ook voor organisaties als geheel. Hoe kun je het gevoel van verbondenheid op en met het werk versterken?

'Na crisismanagement is het nu weer tijd voor HR-strategie'

'Na crisismanagement is het nu weer tijd voor HR-strategie'

De coronapandemie stelt bedrijven voor meer uitdagingen dan ze beseffen, zegt country manager Benelux Lars Boom van HR-techspecialist Personio. "Aandacht voor een goede HR-strategie is daarom meer dan ooit nodig. Het goede nieuws is dat bedrijven de belangrijke rol van HR steeds meer inzien."

Foto: Andrea Piacquadio | Pexels

6 manieren om werkgeluk én prestaties te verbeteren

Een medewerker die zich goed voelt, presteert ook goed - dat is een veel voorkomende aanname in organisaties. Andersom wordt dan vaak geredeneerd: als iemand goede resultaten behaalt, zal het wel lekker gaan met die persoon. Maar zo simpel is het niet altijd.

Lekkere kerst

Lekkere kerst

Met enige nostalgie kijk ik terug op de tijd dat ik nog een kerstpakket kreeg. Vooral toen onze kinderen nog klein waren was het een feest. Thuiskomen met een mooie doos, wachten tot iedereen rond de tafel zat, en hem dan openmaken en uitpakken.

7 trends voor HR in 2021/2022

7 trends voor HR in 2021/2022

Met enige weemoed bekijk ik de onderwerpen die uit HR-onderzoeken komen en overduidelijk pre-corona zijn. Wij mogen dan wel klaar zijn met corona; corona is waarschijnlijk nog lang niet klaar met ons. Welke invloed heeft dit op HR? Zeven trends voor de HR-agenda van 2021/2022.