'Na crisismanagement is het nu weer tijd voor HR-strategie'

De coronapandemie stelt bedrijven voor meer uitdagingen dan ze beseffen, zegt country manager Benelux Lars Boom van HR-techspecialist Personio. "Aandacht voor een goede HR-strategie is daarom meer dan ooit nodig. Het goede nieuws is dat bedrijven de belangrijke rol van HR steeds meer inzien."

'Na crisismanagement is het nu weer tijd voor HR-strategie'

Hoewel we weer langzaam terugkeren naar normaal, heeft de coronapandemie blijvende gevolgen voor bedrijven en hun HR-strategie. “Bedrijven hebben zich de afgelopen twee jaar gericht op crisismanagement, waarbij de HR-strategie soms is verwaarloosd. Tegelijk hebben medewerkers door het vele thuiswerken juist extra aandacht gekregen voor wat hun werkgever te bieden heeft. En we hebben nog altijd te maken met een krappe arbeidsmarkt: talent is schaars”, somt Boom op.

De helft overweegt zijn baan op te zeggen

Een van de gevolgen is dat bijna de helft van de werknemers overweegt om het komende jaar van baan te veranderen, zo blijkt uit onderzoek van Personio. “Vooral voor bedrijven die de afgelopen tijd geen aandacht hebben gegeven aan hun mensen, lopen daardoor het gevaar veel talent kwijt te raken. Met alle gevolgen van dien: personeelstekort, een beschadigd werkgeversimago en lagere productiviteit.”

Stappen zetten in recruitment

Deze ontwikkeling biedt ook kansen, zegt Boom: “Enerzijds komt er een enorme focus te liggen op het behoud van je medewerkers. Anderzijds rijst de vraag hoe je het gegeven kan benutten dat er blijkbaar hoe dan ook een groot verloop aankomt. Bijvoorbeeld door je doelgroepstrategie te verbeteren."

Er vindt nu een enorme professionaliseringsslag plaats op het gebied van recruitment”

"Er vindt nu een enorme professionaliseringsslag plaats op het gebied van recruitment. Als je daar geen stappen in zet, dreigt het gevaar van én een groot verloop én moeite om talent aan te trekken. Dat wordt dit jaar heel bepalend.”

Redenen om naar een andere baan te kijken, zijn een verslechterde werk-privébalans, een gebrek aan carrièremogelijkheden en waardering en de behoefte om in een andere bedrijfstak te werken. Werknemers geven ook aan dat ze minder productief zijn omdat ze met veel verschillende tools moeten werken.

Strategie heeft (nog) geen prioriteit

“Er is genoeg te verbeteren dus”, zegt Boom. “Alleen geeft 15% van de HR-beslissers aan dat de HR-strategie binnen hun bedrijf nu even geen prioriteit heeft. Terwijl HR een meer strategische en adviserende rol in organisaties verdient. Een belangrijke barrière is dat HR te weinig tijd heeft om strategische taken op te pakken en te weinig data en inzicht heeft. Vaak is HR druk met administratieve processen.”

Digitalisering kan die drempel verlagen. “Het is een belangrijk middel om beter voor je medewerkers te kunnen zorgen. Liefst 43% van de tijd van HR gaat op aan administratie. Door te digitaliseren kun je dat al halveren en heb je meer tijd om op je medewerkers te focussen.”

Werving digitaliseren

In de strijd om talent is digitale ondersteuning van het recruitmentproces een belangrijk wapen. Boom: “Het kan helpen om dat proces te versnellen en het vergroot de slagingskans. Dan gaat het om het gemakkelijk kunnen inzien en plannen van recruitmentstappen en het proces herhaalbaar maken: dezelfde vragen stellen, zodat je de antwoorden met elkaar kunt vergelijken."

Wie het sterkst zijn recruitmentstrategie op orde heeft, komt het beste uit deze situatie”

"Dat zorgt voor meer standaardisatie in de kwaliteit die je binnenbrengt. Daar is veel winst te behalen. Digitaliseer je het proces, dan kun je beter verbeteringen doorvoeren, ook omdat je meer tijd hebt. Wie het sterkst zijn recruitmentstrategie op orde heeft, komt het beste uit deze situatie.”

HR-automatisering is alleen al nuttig om ervoor te zorgen dat data makkelijk voorhanden is. “Nog te vaak zijn gegevens achterhaald, of niet te vinden”, zegt Boom. “Dan wordt het een uitdaging om je strategie te bepalen. Moet je veel moeite doen om inzichten te krijgen, dan is de kans veel kleiner dat je er echt iets mee doet. Terwijl bijvoorbeeld verzuimcijfers een van de eenvoudigste indicatoren zijn van wat er gebeurt in je organisatie.”

Van kostenpost naar strategisch speerpunt

De coronapandemie heeft voor HR ook positieve effecten, geeft Boom aan. “HR werd van origine als een kostenpost gezien. Positief is dat organisaties nu beter begrijpen hoe belangrijk HR is en daar strategische vragen over gaan stellen. Alleen blijft HR zelf nog terughoudend met het vragen van extra budget, misschien omdat ze in het verleden vaak de deksel op de neus hebben gekregen.”

Tip!Lars Boom vertelt meer in het webinar ‘Facing the war of talents’ op 24 februari. Je kunt je hier aanmelden voor het webinar.

Investeren in leiders

Behalve werving is ook behoud van talent een grote uitdaging. Dat behoud begint volgens Boom bij investeren in de leiders in de organisatie. “Die zijn heel bepalend voor hoe mensen zich voelen in een team. Wil je mensen behouden, dan moeten ze zich kunnen ontwikkelen. Leiders bepalen de cultuur in een organisatie. Als we leiders trainen in de cultuur die we nastreven, is de kans groter dat ze die ook uitdragen. En dan is de kans ook groter dat mensen bij je blijven omdat de werkelijke cultuur aansluit bij wat je presenteert in je wervingstraject. Je leiders zijn je culturele ambassadeurs.”

Verandervermogen is succesfactor

Als je de handen vrij hebt om een strategie neer te zetten, evalueer die dan van tijd tot tijd, tipt Boom. “Er is een correlatie tussen aanpassingsvermogen en succes. Het gaat er nu meer dan ooit om hoe je je aanpast aan veranderingen. De wereld verandert enorm snel, dus we moeten continu bekijken of onze strategie en werkwijze nog aansluit bij wat er wordt gevraagd. Hoe beter ons aanpassend vermogen, hoe groter onze kans om succesvol te zijn.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Personio. Meer weten? Meld je snel aan voor het webinar ‘Facing the war of talents– De HR-weg die voor ons ligt in 2022’ op 24 februari. Tijdens dit webinar deelt Persionio inzichten en resultaten die zijn verzameld met behulp van een enquête onder HR-leiders en medewerkers. PW. host Marilijn Boumeester gaat in gesprek met Lars Boom, countrymanager Benelux bij Personio. 

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Hoe voer je een verzuimgesprek? In dit artikel lees je hoe je dit doet. Goede verzuimgesprekken voorkomen onnodig ziekteverzuim.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?