artikel

P3F: de verschillende componenten van werkgeluk

Personeelsmanagement

P3F: de verschillende componenten van werkgeluk

Gelukkige medewerkers zijn betrokken en bevlogen, hebben minder stress en zijn meer in balans. Werkgeluk bestaat uit de componenten purpose, flow en fun & friendship. Samen vormen deze componenten het P3F-model voor werkgeluk.

Werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt en plezier hebt in je werk, voldoening voelt door het groeien en benutten van je eigen talent en het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel.

Werkgeluk bestaat uit de componenten purpose, flow en fun & friendship. Deze componenten vormen samen het P3F-model voor werkgeluk.

Purpose

Mensen zijn gelukkiger in hun werk als ze het gevoel hebben zinvol werk te doen en het idee hebben een positieve bijdrage te kunnen leveren. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe medewerkers naar hun werk kijken. Zijn ze slechts een radertje in het grotere geheel of zien ze waar ze uiteindelijk aan bijdragen? Een bekend voorbeeld is de schoonmaker in het ziekenhuis. Is hij alleen gefocust op hoeveel vloeren hij nog moet dweilen? Of ziet hij dat hij, door het dweilen van die vloer, bijdraagt aan het welzijn van patiënten doordat de hygiëne van het ziekenhuis verbetert? Door je regelmatig bewust te zijn van de betekenis van je werk, neemt het werkgeluk toe.

Tip! Lees ook: De winst van werkgeluk

Flow

Door elke dag voortgang te boeken en zaken af te maken, hoe klein ook, vergroot je je geluksgevoel op het werk. Het helpt om dit zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door afgeronde taken op een lijstje af te vinken of door dit als team op een whiteboard aan te geven. Niets is zo belangrijk als het gevoel hebben dat je voortgang boekt. Ook doen waar je goed in bent en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zorgen ervoor dat je in een flow-situatie komt. Afwisseling, verantwoordelijkheid, je gewaardeerd voelen om wat je doet en nieuwe uitdagingen zijn hierbij erg belangrijk.

Fun & Friendship

Het onderhouden van goede relaties en het delen van positieve momenten maakt veel mensen gelukkig. We willen ons allemaal gewaardeerd voelen als mens en een goede band hebben met onze collega’s en leidinggevende. Een werkomgeving waar collega’s waardering uitspreken naar elkaar, goede prestaties benoemen, elkaar helpen en oprecht interesse hebben in elkaar, bevordert het werkgeluk. Humor en plezier zorgen voor een betere onderlinge band en voor een betere samenwerking.

Employee experience

 

De tekst in dit artikel is afkomstig uit het boek Employee Experience van Heleen Mes en Gea Peper. Klik hier voor meer informatie

Reageer op dit artikel