artikel

Bewegen op het werk: geef jezelf een duwtje (het helpt!)

Personeelsmanagement

Voldoende bewegen op het werk is voor mensen met een kantoorbaan een hele uitdaging. Door gebruik te maken van ‘self-nudging’ – zelf geïnitieerde duwtjes in de rug – stijgt de kans dat werknemers daadwerkelijk actiever worden.

Bewegen op het werk: geef jezelf een duwtje (het helpt!)

Lichamelijke inactiviteit is een wijdverspreide epidemie geworden, stelt Franklin To. Als student van de Erasmus Universiteit schreef hij de masterthesis ‘Self-initiated nudging for physical activity: A diary study’. Hij won er de tweede prijs van de David van Lennep Scriptieprijs mee.

Gedrag op een voorspelbare manier beïnvloeden

Lichamelijk actiever worden omschrijft To als ‘een moeizame strijd’, vooral voor kantoormedewerkers die de hele dag op hun bureaustoel zitten. Gelukkig kan zelf geïnitieerde ‘nudging’ helpen om lichamelijk actiever te worden, aldus To. Een ‘nudge’ is een omgevingsaspect dat het gedrag van mensen op een voorspelbare manier beïnvloedt. Nudging kan worden gezien als een duwtje in de rug om voorgenomen activiteiten ook echt uit te voeren.

David van Lennep Scriptieprijs

De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) reikt jaarlijks de David van Lennep Scriptieprijs uit voor de drie beste mastertheses op het gebied van arbeid, beroep en organisatie. De beste scripties op dit gebied worden door de universiteiten genomineerd voor de prijs. De drie winnaars ontvangen ieder een bedrag van € 3.500, de sectie die de student heeft begeleid krijgt € 1.500. De jury bestond dit jaar uit prof. dr. Arnold Bakker, dr. Diana Rus en prof. dr. Maria Peeters.

De masterstudent onderzocht economische inzichten op het gebied van nudging en psychologische literatuur over proactief gedrag. Ook voerde hij een onderzoek uit bij 41 medewerkers van twee bedrijven. Zij hielden tien dagen lang bij hoeveel fysieke activiteiten ze ondernamen en hoe hun dagelijkse energieniveau, mentale gezondheid en dagelijkse werkprestaties waren.

Hardloopschoenen op een zichtbare plek

Franklin toonde aan dat mensen die lichamelijk actiever willen worden, gebruik kunnen maken van zelfopgelegde duwtjes. Die vergroten de kans dat ze hun gewenste lichamelijke activiteiten ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van herinneringen, praten over fitnessdoelen met collega’s, je hardloopschoenen op een zichtbare plek neerzetten of gebruik maken van apps en draagbare gadgets.

Mensen associëren zowel dagelijks lichamelijke activiteit op het werk als buiten het werk positief met hun energieniveau. Het effect van zelfopgelegde duwtjes verschilt per type mens en hoe actief mensen zijn. Matig actieve mensen profiteren er het meest van, gevolgd door de groep die niet erg actief is. To benoemt daarnaast dat organisaties ook kunnen bijdragen aan meer lichamelijke activiteit van de werknemer. Door een klimaat te creëren waarin werknemers worden aangemoedigd om gezondheidsdoelen te stellen en deze na streven, kunnen organisaties daar zelf ook van profiteren.

‘Nudging nu op wetenschappelijke agenda’

Tijdens de uitreiking van de David van Lennep Prijs toonde de jury zich onder de indruk van de masterthesis van To. Niet alleen vanwege de geavanceerde statistische analyses en de zelf ontwikkelde vragenlijst, maar ook vanwege het ‘intrigerende en innovatieve’ onderwerp: zelf geïnitieerde nudges. “Gelukkig, Franklins thesis laat zien dat er nog hoop is! Franklin demonstreerde dat zelfopgelegde nudges kunnen helpen om lichamelijk actiever te worden en je energieker en gezonder te voelen.” Volgens de jury heeft Franklin er met zijn thesis aan bijgedragen dat zelfopgelegde nudging nu op de wetenschappelijke onderzoeksagenda staat.

Lees ook: de top 5 van meest ingezette interventies in gezondheidsmanagement

gezondheidsmanagement

 

Reageer op dit artikel