blog

Het talentontwikkelingsvirus van Marc Lammers

Personeelsmanagement

Het talentontwikkelingsvirus van Marc Lammers

Marc Lammers, voormalig topsportcoach dameshockey, is voor veel HR-medewerkers een lichtend voorbeeld. Waarom eigenlijk?

Ik mocht zelf eens een lezing van Marc Lammers bijwonen. Net als veel HR-medewerkers vond ik zijn verhaal heel aanstekelijk. Vooral toen hij demonstreerde hoe hij Sylvia Karres leerde hoe zij optimaal gebruik kon maken van haar sterke punten. Tegelijk was ik sceptisch. Ik vroeg me af of zijn technieken wel zo één-op-één toepasbaar zijn op de werkplek. Is een topsportomgeving wel zo vergelijkbaar met een dagelijkse werkpraktijk?

Wetenschappelijke inzichten

Ik ben toen op onderzoek uitgegaan. De basis werd gevormd door de wetenschappelijke inzichten die ik in mijn proefschrift over talentontwikkeling had opgedaan. Aan de hand van deze inzichten ben ik gaan kijken in hoeverre Marc Lammers evidence-based technieken toepast. En of deze technieken vergelijkbaar zijn met die van succesvolle leidinggevenden op het gebied van talentontwikkeling.

Evidence-based technieken

Wat blijkt: Marc Lammers en succesvolle leidinggevenden passen vier evidence-based technieken toe om het aanwezig talent van sporters en medewerkers op een hoger plan te brengen:

  1. Zij zijn zelf een lerend voorbeeld
  2. Zij gaan bewust op zoek naar de kwaliteiten van hun teamleden
  3. Zij zorgen voor een goed teamsfeer
  4. Zij dagen teamleden uit telkens kleine innovaties te realiseren

Talentontwikkelingsvirus

Aan HR de taak om leidinggevenden te besmetten met het talentontwikkelingsvirus waarmee Marc Lammers duidelijk geïnfecteerd is. Een simpele eerste stap hiertoe is na te gaan welke leidinggevenden van nature al een Marc Lammeriaanse aanpak hebben. Door deze leidinggevenden als groep bij elkaar te brengen en hen ervaringen te laten delen, ontstaat vanzelf een talentontwikkelingskern met een stevige basis. Het is dan alleen nog maar de kunst om andere leidinggevenden gaandeweg aan te laten haken.

Sterke punten van HR-medewerkers

Het netwerkend karakter van deze aanpak is voor veel HR-medewerkers doorgaans eenvoudig te realiseren. Netwerken en het faciliteren hiervan vormt immers vaak één van de sterke punten van HR-medewerkers.

 Dr. Mirjam Baars, MBA is auteur van het boek leidinggeven aan talentontwikkeling. In dit boek beschrijft zij wat HR kan leren van topsportcoaches als Marc Lammers, Guus Hiddink en Louis van Gaal. Zij is keynote speaker op het congres Talent & Performance op 5 oktober in de Jaarbeurs Utrecht

Reageer op dit artikel