nieuws

Werknemer verantwoordelijk voor eigen arbo

Personeelsmanagement

Werknemer verantwoordelijk voor eigen arbo

Aanpassingen in de Arbowet moeten er voor zorgen dat werknemers gemakkelijker op verschillende locaties kunnen werken. Wat wordt er precies anders?

De Arbowet hoeft niet volledig gewijzigd te worden om werkgevers meer ruimte te bieden hun werkers plaatsongebonden te laten werken, enkele kleine aanpassingen van de huidige wet zijn voldoende, zo bleek uit de brief die staatssecretaris De Krom (SZW) aan de Tweede Kamer stuurde afgelopen week. Deze maken het werkgevers veel gemakkelijker hun mensen op locatie te laten werken.

Wat verandert er?
Plaats- en tijdongebonden arbeid valt op dit moment onder het volledige arboregime. Dat betekent dat ook als de werknemer arbeid verricht buiten de reguliere arbeidsplaats, bijvoorbeeld in een internetcafé, de werkgever volledig verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden. Voor arbeid verricht in een woning, thuiswerk, geldt nu reeds een beperkt arboregime.
De Krom gaat de definitie van thuiswerk in het Arbobesluit gelijk trekken met de ruimere definitie van het ILO-verdrag 177, Thuiswerk. Daardoor valt straks ook plaats- en tijdongebonden arbeid op andere plaatsen dan 'in een woning' onder de definitie van thuiswerk en daarmee onder een beperkter arboregime. De werkgever hoeft dan voor plaats- en tijdongebonden arbeid onder andere niet langer te voldoen aan concrete eisen die staan in hoofdstuk 3 van het Arbobesluit, Inrichting arbeidsplaatsen.
 
Wat betekent dit in de praktijk?
Volgens Caroline Kolkman van Arbo Unie is er sprake van andere zorg van werkgevers voor medewerkers wat betreft de risico's van het werken op locatie. "Werkgevers moeten natuurlijk zorgen voor goede werkomstandigheden. Maar door de wijziging in de wet, krijgt de werknemer een veel grotere eigen verantwoordelijkheid. Als een werknemer in een hal zit te werken waar keihard geluid is, moet de werkgever oordoppen beschikbaar stellen. Als hij in een internetcafé zijn werk moet doen, moet de werkgever zorgen voor dezelfde arbo-omstandigheden als op kantoor. Dat wordt onder de nieuwe regels anders. Het is dan veel meer aan de werknemer om te bepalen of hij oordoppen nodig heeft. Als hij last krijgt van het werken in een internetcafé of bij een klant, is daar niet meer direct de werkgever op aan te spreken. Maar ook vanuit 'goed werkgeverschap' blijft het natuurlijk zeer belangrijk om te zorgen voor een veilige werkomgeving."

Wat zijn de risico's?

Kolkman: "De Arbowet is gemaakt om mensen te beschermen die langdurig verplicht zijn om in een voor hun schadelijke omgeving te werken. Wie een half uur per week in lawaai werkt of een uurtje per week in een café zijn mail checkt, krijgt daar heus geen klachten van. In de arbowereld spreken we over de mate en duur van de blootstelling die maken of iemand grote kans op klachten heeft. Echte risico's zijn er dus meestal niet voor werknemers. Voor de werkgever zijn de aanpassingen plezierig, want hij hoeft  minder te controleren. Wel moet een werkgever er natuurlijk op blijven letten dat de werknemer goed is geïnformeerd over eventuele gezondheidsrisico's van werken in een omgeving met harde geluiden of het langdurig werken op een krukje aan een keukentafel."

Reageer op dit artikel