nieuws

‘Geen kortere loondoorbetaling bij ziekte’

Personeelsmanagement

‘Geen kortere loondoorbetaling bij ziekte’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is niet van plan de termijn dat bedrijven het loon van zieke werknemers moeten doorbetalen te bekorten. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum had erop aangedrongen de periode van loondoorbetaling voor kleine bedrijven terug te brengen van 2 naar 1 jaar. Volgens Van Hijum vormt de lange loondoorbetalingstermijn een drempel voor kleine bedrijven om nieuw personeel aan te nemen.

Maar volgens Asscher heeft de loondoorbetaling – zo’n 10 jaar terug geïntroduceerd door CDA-minister Aart Jan de Geus – ervoor gezorgd dat bedrijven veel meer investeren in het begeleiden van zieke werknemers. Dat heeft extra banen en een kostenbesparing van 800 miljoen per jaar opgeleverd. Asscher wees er ook nog op dat volgens het Centraal Planbureau het inkorten van de loondoorbetalingsverplichting tot 1 jaar niet voor extra banen zal zorgen.

De minister gaat wel de knelpunten die de loondoorbetaling voor kleine bedrijven met zich meebrengt op een rijtje zetten. Het kabinet heeft dat al eerder aangekondigd. Het gaat dan om zaken als bureaucratie en regeldruk.

Reageer op dit artikel