nieuws

Nauwelijks allochtonen in top

Personeelsmanagement

Nauwelijks allochtonen in top

Hoewel er al tien jaar een voorkeursbeleid bestaat, zijn er nog nauwelijks allochtonen in topmanagement van grote bedrijven te vinden.

Tien jaar na het afschaffen van het voorkeursbeleid zijn er nauwelijks allochtonen te vinden in de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Vrouwen zijn wel aan een opmars bezig, maar het aandeel van minderheden in het hoger management blijft steken op hooguit 2 procent.

De Volkskrant meldt dit op basis van gesprekken met deskundigen en uit eigen onderzoek bij 34 grote bedrijven. Harde cijfers ontbreken, maar volgens schattingen van de 20 Nederlandse adviseurs van het werving- en selectiebureau Right Management wordt slechts 1 tot 2 procent van alle leidinggevende functies bezet door allochtonen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het percentage niet-westerse allochtonen onder de Nederlandse beroepsbevolking op 9,6 procent. Met een percentage van maximaal 2 procent is dus sprake van een duidelijke ondervertegenwoordiging in de top.

 

Reageer op dit artikel