nieuws

Vertrekkend talent vasthouden heeft geen zin

Personeelsmanagement

Vertrekkend talent vasthouden heeft geen zin

Omdat er veel ontslagen wordt, vertrekt een deel van het personeel uit zichzelf. Vooral de talenten. Een tegenvoorstel bieden doet HR vaak, maar heeft helemaal geen zin. Wat wel?

De onrust in de arbeidsmarkt zorgt voor een opvallende tegenstelling in het gedrag van medewerkers. Aan de ene kant signaleren HR-managers dat het vrijwillig vertrek toeneemt, met als belangrijkste reden voor het vertrek de angst voor ontslagrondes (42%). Aan de andere kant zien zij dat mensen blijven zitten vanwege de moeilijke arbeidsmarkt. De HR-managers geven aan dat het grootste deel (65%) van de bedrijven bereid is goede medewerkers een tegenvoorstel te doen als zij willen vertrekken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Robert Half, gespecialiseerd arbeidsbemiddelaar op het gebied van financieel, administratief en ondersteunend personeel. De ervaring leert echter dat de meeste medewerkers een tegenvoorstel naast zich neerleggen. Dit blijkt uit Workplace Survey, het grootschalig internationaal onderzoek van Robert Half.

Bijna driekwart (71%) van de HR-managers is bezorgd dat hun toptalenten kiezen voor een nieuwe uitdaging. De belangrijkste redenen voor vrijwillig vertrek van medewerkers zijn bezorgdheid over de prestatie van het bedrijf (65%), slechte werk-privé balans (47%) en stagnerende carrière vooruitzichten (26%). Opvallend is dat 69% van de HR-managers de redenen waarom werknemers vertrekken terecht vinden. Toch zorgen de vertrekkende toptalenten voor onrust en ziet 20% van de ondervraagden zich vaker dan vijf jaar geleden genoodzaakt een tegenvoorstel te doen. Een aantrekkelijk tegenvoorstel wordt gezien als een belangrijk wapen in de ‘war for talent’ om de toptalenten te behouden. Toch leert de ervaring dat de meeste medewerkers dit voorstel naast zich neerleggen als het niet interessant is.

Blijft de angst bestaan, dan is een tegenvoorstel het laatste redmiddel voor bedrijven om een vertrekkende medewerker te behouden. Het is hierbij verstandig eerst na te gaan bij de medewerker wat de redenen zijn voor zijn vertrek. Met deze informatie is het mogelijk een aantrekkelijk tegenvoorstel te doen en de medewerker zoveel mogelijk tegemoet te komen. Hoe aantrekkelijker het voorstel, hoe groter de kans dat de medewerkers het tegenvoorstel accepteert. Een aantrekkelijk tegenvoorstel bestaat meestal uit meer flexibiliteit (45%), een hoger salaris (44%) of extra verantwoordelijkheden (38%). In slechts een aantal gevallen wordt ervoor gekozen een auto van de zaak (7%) of extra vrije tijd (12%) op te nemen in een tegenvoorstel.

Reageer op dit artikel