nieuws

Kabinet let extra op schijnconstructies transportsector

Personeelsmanagement

Kabinet let extra op schijnconstructies transportsector

In de strijd tegen schijnconstructies gaat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) extra letten op werkgevers in de transportsector.

Zij zouden vaker dan andere werkgevers zoeken naar manieren om loonkosten te drukken. Dat blijkt uit het actieplan over de aanpak van schijnconstructies dat het kabinet onlangs publiceerde. Volgens Asscher hebben transportbedrijven veel raakvlakken met diverse onderwerpen uit het actieplan, doordat zij landelijk , maar ook internationaal werken.

Vooral schijnzelfstandigheid zou een veelvoorkomende constructie zijn. Daarbij zijn mensen formeel werkzaam als zelfstandig ondernemer, terwijl de feiten en arbeidsomstandigheden sterk lijken op die van een medewerker met een arbeidsovereenkomst. Volgens het rapport hanteren bedrijven zulke constructies zodat zij geen premies en loonheffing hoeven af te dragen.

‘De transportsector is onmisbaar voor de Nederlandse economie’, meldt Asscher in zijn plan. ‘Meer dan 140.000 mensen werken in deze sector voor ruim 12.000 bedrijven.’ Het kabinet gaat daarom onderzoeken of de wetgeving kan worden aangescherpt, zodat bedrijven die sjoemelen met de regels gemakkelijker kunnen worden aangepakt.

Scherpere wetgeving moet schijnzelfstandige helpen

De nieuwe wetgeving moet er bovendien voor zorgen dat schijnzelfstandigen sterker in hun schoenen komen te staan. Zo moet er een eenvoudigere procedure komen om naar de rechter te stappen, zodat schijnzelfstandigen een betere mogelijkheid hebben hun CAO-loon af te dwingen. Nu zouden zij vrijwel nooit een beroep doen op hun rechten, uit angst hun werk te verliezen.

Een andere schijnconstructie die Asscher wil aanpakken is die waarbij een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding wordt uitgekeerd. Hierbij richt de minister zijn peilen niet specifiek op de transportsector. Net als bij schijnzelfstandigheid is dit een manier om onder de afdracht van loonheffingen en sociale premies uit te komen.

Reageer op dit artikel