nieuws

Werknemers op Facebook: dit zijn de voordelen

Personeelsmanagement

Werknemers op Facebook: dit zijn de voordelen

Er is geen ontkomen aan: werknemers die met hun smartphone op social media zitten. Vervelend? Het hoeft geen probleem te zijn.

De meeste werkgevers hebben een soort haat-liefde-verhouding met social media. Het is een handig communicatiemiddel voor het bedrijf, maar dat werknemers onder werktijd hun Facebook-pagina in de gaten houden, is voor veel werkgevers minder aantrekkelijk.

Toch is het niet nodig om in paniek te raken. Social media-gebruik heeft zo zijn positieve kanten, ook tussen negen en vijf.

Meer productiviteit door social media

Werknemers die hun aandacht af en toe even op iets anders richten, kunnen zich daarna beter focussen op het werk waarmee ze bezig waren. Bovendien geeft afleiding de hersenen de mogelijkheid zich te ontspannen. De kans wordt daardoor groter dat een werknemer bijvoorbeeld ineens de oplossing voor een probleem ziet.

Werknemerstevredenheid neemt toe

Social media zijn zo verweven met het leven van werknemers, dat zij een verbod op het gebruik ervan als onredelijk zullen ervaren. Een medewerker die niet stiekem hoeft te doen als hij een Tweet plaatst, is een blijere werknemer. En dat heeft weer positieve resultaten op het werk.

Duidelijke afspraken houden social media beperkt

Werkgevers die hun personeel beoordelen op hun prestaties, maken zich minder zorgen om het social media-gebruik van medewerkers. Werknemers die worden beoordeeld op het nakomen van afspraken of het behalen van targets, zullen er zelf voor zorgen dat ze niet te veel tijd kwijt zijn aan Facebook of Twitter.

Contact tussen collega’s verbetert

Social media geven collega’s de gelegenheid onderling contact te houden. Ook is het een laagdrempelige manier om kennis uit te wisselen met bijvoorbeeld zakenpartners.

Tip: meer weten over hoe u social media kunt inzetten? Volg de training Social media in de HR-praktijk 


 

Social media: hoe is het bij jouw bedrijf geregeld?

Hoe gaat jouw bedrijf om met social media? Mogen werknemers onbeperkt op Facebook? Of hebben jullie er afspraken over gemaakt? De redactie van PW De Gids is benieuwd. Geef hieronder je reactie!

Reageer op dit artikel