nieuws

‘Best Workplaces’: SAS, ORMIT en Tony’s Chocolonely

Personeelsmanagement

‘Best Workplaces’: SAS, ORMIT en Tony’s Chocolonely

Great Place To Work Nederland heeft bekendgemaakt bij welke bedrijven werknemers het beste af zijn. Vertrouwen blijkt een belangrijk punt voor wie werknemers aan zich wil binden.

Voor het tweede jaar op rij heeft softwareproducent SAS in de categorie grote en multinationale ondernemingen, de eerste plaats behaald op de lijst van Best Workplaces van Nederland.

In de categorie middelgrote ondernemingen werd ORMIT, management development specialist, wederom nummer één. In de categorie kleine en startende ondernemingen staat een nieuwkomer aan kop: chocolademaker Tony’s Chocolonely. De organisaties namen deel aan het Best Workplaces onderzoek 2014 van Great Place to Work.

Dit jaar deden 112 organisaties mee aan het onderzoek van Great Place to Work (GPTW) Nederland, deze organisaties vertegenwoordigen samen ruim 25.000 respondenten. Van de 112 organisaties die dit jaar meededen aan de lijst van Best Workplaces hebben de 47 hoogst scorende organisaties de lijst gehaald. Alle organisaties op de lijst mogen zich een jaar lang een Great Workplace noemen. Ofwel een organisatie waarin je vertrouwen hebt in het management, trots bent op je baan en plezier hebt met collega’s.

Grootste stijgingen op dimensies Trots en Eerlijkheid
De lijst wordt bepaald op basis van de uitkomsten van het medewerkerperceptieonderzoek bestaande uit 58 stellingen en twee open vragen. De vragenlijst is gebaseerd op het Great Place to Work Model bestaande uit de dimensies geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Daarnaast wordt er een evaluatie van het werkgeverbeleid uitgevoerd. Een combinatie die uniek is in de branche van medewerkersonderzoek. Opvallend is dat de scores van de Top 5 van de lijst voor het tweede jaar op rij op alle dimensies zijn gestegen, waarbij we de grootste stijgingen zien op het gebied van Trots en Eerlijkheid.

Grote en multinationale ondernemingen
Net als vorig jaar behaalde SAS Nederland de eerste plaats in de categorie grote en multinationale ondernemingen. Erik van Riet, directeur GPTW Nederland: “SAS neemt al voor het zevende jaar deel aan ons onderzoek en heeft in die jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt als organisatie. Zij hebben een sterke cultuur van vertrouwen opgebouwd en dienen daarmee als inspiratie voor organisaties binnen en buiten Nederland. De organisatie heeft met recht voor het tweede jaar op rij de toppositie op de lijst behaald.” Microsoft heeft, net als vorig jaar, de tweede plaats behaald. De farmaceut Novo Nordisk steeg twee plaatsen en werd derde in deze categorie.

Top 3 middelgrote ondernemingen en kleine en startende ondernemingen
Ook ORMIT, de nummer 1 in de categorie middelgrote ondernemingen, neemt al jaren deel aan het onderzoek van GPTW. Voor het tweede jaar op rij weet de management development specialist in deze categorie de toppositie in de wacht te slepen. De tweede plek werd behaald door nieuwkomer ICM Opleidingen & trainingen. Incentro eindigde in deze categorie op de derde plek. In de categorie kleine en startende ondernemingen zien we een nieuwkomer op nummer één, Tony’s Chocolonely. De organisatie, die zich inzet voor 100% slaafvrije chocolade, deed dit jaar voor het eerst mee aan het Best Workplaces onderzoek. De tweede en derde plek in deze categorie worden, net als vorig jaar, ingenomen door Het PR Bureau en Young Colfield.

Over Great Place to Work:
Great Place to Work® (GPTW) ontdekte ruim 25 jaar geleden dat vertrouwen de meest onderscheidende factor op de werkplek is. Organisaties die een organisatiecultuur van vertrouwen hebben, overtreffen duidelijk hun concurrenten. Zij presteren beter op het gebied van omzet, productiviteit, samenwerking en innovatie. GPTW voert wereldwijd onderzoek uit naar de mate van vertrouwen die medewerkers hebben in hun management, in hoeverre zij trots zijn op hun baan en plezier hebben met hun collega’s. GPTW helpt organisaties door middel van onderzoek, trainingen, inspiratiesessies en het delen van Best Practices. Overal werkt GPTW met dezelfde onderzoeksmethode die begin jaren tachtig is ontwikkeld door de Amerikaanse journalisten Robert Levering en Milton Moskowitz. GPTW werkt met bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsinstanties in 47 landen op alle continenten. Het instituut, met hoofdkantoor in San Francisco, stelt elk jaar landenlijsten samen van organisaties die in aanmerking komen voor het predicaat Best Workplace. Jaarlijks doen wereldwijd 6.000 organisaties mee aan dit onderzoek en wordt het vertrouwen van circa 12 miljoen medewerkers gemeten. Daarmee is het het grootste onderzoek in zijn soort.

 

Best Workplaces 2014
Grote en multinationale ondernemingen

 1. SAS Nederland
 2. Microsoft
 3. Novo Nordisk B.V.
 4. Cito Benelux bv
 5. McDonald’s Nederland B.V.
 6. Call2
 7. Hilti Nederland BV
 8. Kindergarden
 9. NetApp
 10. Adecco
 11. DELA
 12. Nationale Postcode Loterij
 13. CSU Total Care
 14. Medtronic
 15. EMC
 16. KPN Consulting
 17. QNH Consulting B.V.
 18. Creyf’s
 19. AbbVie
 20. Ajilon
 21. Gemeente Hoorn
 22. Monsanto
 23. Hobij Experts in European Workforce
 24. Vaillant Group Netherlands B.V.
Middelgrote
ondernemingen (50-250)

 1. ORMIT
 2. ICM Opleidingen & trainingen
 3. Incentro
 4. SecureLink
 5. Tam Tam
 6. Diageo
 7. Festo BV
 8. Sysmex
 9. A.S.R. Vastgoed Ontwikkeling
 10. Vermilion Oil & Gas Netherlands BV
 11. Primagaz Nederland B.V.
 12. Webasto
 13. EBN B.V.
 14. Secretary Plus
Kleine en startende ondernemingen (20-50)

 1. Tony’s Chocolonely
 2. Het PR Bureau
 3. Young Colfield
 4. Motion10
 5. Intermax Hosting
 6. USG Finance Professionals
 7. Meda Pharma
 8. USG Legal Professionals
 9. USG Marketing, Communication & Sales Professionals
Reageer op dit artikel