nieuws

Veel vrouwen in Russische top

Personeelsmanagement

Veel vrouwen in Russische top

Bijna de helft van de hoge management posities in Rusland wordt ingevuld door een vrouw. Nederland scoort bedroevend slecht. Het draagvlak voor een vrouwenquotum wordt groter.

Nederland scoort nog steeds laag als het gaat om het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van accountants- en adviesbureau Grant Thornton. In 9 van de 10 gevallen worden senior managementfuncties nog altijd door een man bekleed.

Grootste uitschieter is Rusland, waar wel 43 procent van de senior managementfuncties in handen is van een vrouw. In voormalige communistische landen is de vrouwelijke arbeidspopulatie al jaren hoog, onder meer door de van oudsher sterke onderwijsparticipatie van vrouwen, aldus Grant Thornton.

Lees ook: 5 tips, dit kan HR doen voor vrouwen op het werk

Niet alleen in ons land, ook op Europees niveau lijkt er sprake van stagnatie: het percentage vrouwen in hoge bedrijfsposities binnen de Eurozone ligt met 23 procent ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Wereldwijd wordt op dit moment een kwart van de beschikbare functies in de top door een vrouw ingevuld. Volgens Grant Thornton is dat vergelijkbaar met de situatie in 2007 en slechts 5 procent meer dan in 2004.

Landen waar anno 2014 relatief wel veel vrouwen de rol van CEO en CFO of een andere directiefunctie bekleden, zijn Indonesië (41 procent), de Filipijnen (40 procent), China en Thailand (beide 38 procent).

Draagvlak vrouwenquotum stijgt

Het afgelopen jaar nam het draagvlak voor het vrouwenquotum in het bedrijfsleven toe. In totaal 45% van de leiders is voorstander van deze maatregel, met name om het percentage vrouwen in de Raad van Bestuur van beursgenoteerde organisaties te vergroten. In 2013 was dat nog 37%. Ook in de eurozone-landen, waar de invoering van een vrouwenquotum het meest voor de hand ligt, nam de steun het afgelopen jaar toe: van 33% in 2013 naar 41% in 2014. Volgens de onderzoekers is er mogelijk een verband met de heersende politieke discussies rondom de invoering van een vrouwenquotum, onder meer in Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Ook in Nederland is ongeveer de helft van de leiders voorstander van een vrouwenquotum (47%). Opvallend genoeg hebben de meeste Nederlandse bedrijven (90%) geen concrete plannen voor 2014 om het aantal vrouwen in de top van hun organisatie te bevorderen. Ook zijn er weinig voornemens om meer vrouwelijke starters aan te trekken (nu 21%).
Maatregelen die Nederlandse mid-market organisaties wel hebben ingevoerd om talentvolle vrouwen te behouden én verder te ontwikkelen, zijn flexibele werkschema’s (82%), de mogelijkheid om onbetaald verlof / extra vakantiedagen op te nemen (75%) en coaching-gesprekken (61%).

TIP: WHITEPAPER: Werken aan tevredenheid en vertrouwen in uw organisatie? Zo doet u dat.

Reageer op dit artikel