nieuws

‘Vrouwenquota pas werkelijkheid in 2024’

Personeelsmanagement

‘Vrouwenquota pas werkelijkheid in 2024’

Het aantal vrouwen in topfuncties blijft ondanks de huidige economische toestand groeien. Maar het gaat traag.

Het aandeel vrouwen in de top steeg vorig jaar van gemiddeld 19,7 naar 20,1 procent. Er is dus zeker ruimte voor verbetering om de vrouwenquota te halen, zo blijkt uit een onderzoek dat dinsdag is aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voor dit onderzoek werden ruim 160 bedrijven en organisaties ondervraagd die sinds 2008 het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend. Ook bleek hieruit dat er stees meer functies door vrouwen bekleed in de subtop. Hier steeg het aandeel vrouwen van 25,2 naar 26,1 procent. Organisaties kunnen een voorbeeld nemen aan de sector cultuur, media en communicatie: daar wordt ruim 57 procent van de topfunties bezet door vrouwen.

Vrouwenquota toekomstmuziek

Vergeleken met eerdere jaren lijkt de opmars van vrouwen in de top iets afgezwakt. Met het huidige tempo duurt het nog meer dan 10 jaar voordat 30 procent van de topfunctionarissen vrouw is, staat in het onderzoek. En het zal dan nog tot 2045 duren voor de helft van de topfuncties bezet wordt door een vrouw.

De Commissie Monitoring van Talent naar de Top analyseerde vorig jaar welke maatregelen voor meer vrouwen in de top daadwerkelijk effectief zijn gebleken. Met name de betrokkenheid van de ceo is belangrijk. Daarnaast moeten ook managers bewust zijn van de voordelen en het belang van diversiteit voor de organisatie. Ook blijkt er een directe relatie te zijn tussen het faciliteren van flexibel werken en een hoog percentage vrouwen in de top. (ANP)
Hoe bereik je binnen de organisatie een cultuurverandering om meer vrouwen naar de top te krijgen? Lees meer op PW De Gids Vakbase

Reageer op dit artikel