nieuws

Werknemer met Oranjekoorts in bed?

Personeelsmanagement

De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië zullen niet leiden tot meer ziekteverzuim, stellen de arbodiensten.

“De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd”, menen de arbodiensten ArboNed en ArboUnie. Ze baseren zich hierbij op eerdere sportevenementen met groot Nederlands succes, zoals het WK Voetbal in Zuid-Afrika (2010) en de Winterspelen in Sotsji (2014). Arboned en ArboUnie voorzien geen extra verzuim rond het duel Nederland-Australië, dat woensdagavond zes uur begint. De verkeersdiensten verwachten wel dat de avondspits al om twee uur ’s middags begint.

Volgens de arbodiensten is de tijd van meer ziekmeldingen bij wedstrijden van Oranje voorbij. In 2004 werd tijdens het EK Voetbal in Portugal op de eerste wedstrijddag van het Nederlands elftal nog een 19 procent hoger ziekteverzuim geconstateerd. “Sindsdien werd werk gemaakt van verzuimbestrijding. Alle sportevenementen daarna is geen hoger verzuim meer geconstateerd”, aldus ArboNed. Ook in 2010 bij het voor Nederland succesvolle WK voetbal in Zuid-Afrika was amper een stijging in het aantal ziekmeldingen te zien. Ook tijdens de  flinke medailleoogst (24) op de Winterspelen in Sotsji  meldden niet meer werknemers zich ziek.

Thuiswerken

Volgens de arbodiensten blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken. “Goede afspraken over wedstrijden van Oranje voorkomen pieken in het verzuim en leiden tot een betere motivatie”, zegt Yvonne Kersten namens ArboUnie.

Op www.verzuimbarometer.nl wordt precies bijgehouden hoe ziek Nederland is tijdens het WK. Het ziekteverzuim wijkt met 4,8 procent van de 7,4 miljoen werkende Nederlanders nauwelijks af van dezelfde periode vorig jaar.

 Tip: Wat is er te doen aan hoog ziekteverzuim? Kijk voor meer informatie op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel