nieuws

Defensiepersoneel vergiftigd?

Personeelsmanagement

Defensiepersoneel vergiftigd?

Defensie heeft medewerkers die Amerikaans materiaal onderhielden op de legerbasis bewust blootgesteld aan giftige stoffen.

Zo bericht de Volkskrant. De krant baseert zich op meetrapporten uit 1999 en 2002 die ze in handen heeft weten te krijgen.

De metingen werden uitgevoerd in opdracht van de landmacht. Op de bases werden onder meer Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks onderhouden. Die waren voorzien van verf en lak met daarin het zeer giftige chroom-6, dat kanker veroorzaakt. Uit de rapportages blijkt dat acht keer zoveel chroom-6 aanwezig was op de bases in onder andere Brunssum dan de norm was.

‘Bij machinale schuurwerkzaamheden komen te hoge concentraties chroom-6 vrij’, zo valt te lezen in het rapport uit 1999. Daarin staat ook dat ‘iedere blootstelling in principe tot kanker kan leiden’. Daarbij was het ventilatiesysteem niet in orde. Onderzoekers raadden daarom aan alleen nog buiten te schuren, maar oud-medewerkers zeggen dat nooit maatregelen zijn getroffen.

Minister Jeanine Hennis van Defensie liet in juni 2014 nog weten geen concrete aanwijzingen te hebben dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

Een woordvoerster van Defensie zegt donderdag tegen het ANP dat destijds meerdere onderzoeken zijn gedaan en dat Defensie daarom nu een groter onderzoek doet. Dat gebeurt zo snel mogelijk, maar het is technisch complex. De meetonderzoeken die de krant heeft, duiden volgens haar wel op giftige stof in de verf, maar geeft geen concrete aanwijzingen dat medewerkers zijn blootgesteld aan deze stoffen. Dat wordt allemaal onderzocht, ook de mensen die melden dat ze destijds op de bases hebben gewerkt of ziek zijn geworden. Hennis moet hierover nog Kamervragen beantwoorden.

Tot nu toe hebben ongeveer 100 zieke oud-medewerkers zich gemeld bij letselschadeadvocaten. Zij eisen een schadevergoeding.

De SP stelt dat Hennis een groot probleem heeft als blijkt dat Defensie mensen ‘willens en wetens’ heeft laten werken met giftige stoffen waardoor ze nu doodziek zijn, aldus Kamerlid Jasper van Dijk. (ANP)

Reageer op dit artikel