nieuws

Rechtbank controleert personeelspas

Personeelsmanagement

Rechtbank controleert personeelspas

De Rechtbank Midden-Nederland gaat scherper controleren op het misbruik van personeelspassen.

De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht kondigde dinsdagmiddag scherper te gaan controleren nadat Alberto Stegeman, journalist voor het programma Undercover in Nederland, naar binnen kon gaan via de personeelsingang. Dat deed hij met behulp van een personeelspas van een ex-medewerker. Op die manier kon hij met een wapen en een filmcamera de rechtbank binnenlopen. ‘Heel vervelend’, reageerde de rechtbank woensdag op het incident.

TIP: Lees op PW De Gids Vakbase hoe u een risico-inventarisatie en -evaluatie maakt om uw werkplek en personeel te beschermen.

De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht gaat het gebruik van personeelspassen scherper controleren. Het blijkt dat er passen in omloop zijn van oud-medewerkers, die niet zijn geblokkeerd. Daarmee kunnen onbevoegden zonder controle in de beveiligde personeelsruimtes in het gebouw van de rechtbank komen.

De ongeveer 1000 medewerkers van de rechtbank gebruiken net als alle overheidsdiensten een beveiligde, zogenoemde rijkspas. Die pas is de ‘sleutel’ tot beveiligde ruimtes in het gebouw. Mensen die niet meer bij de rechtbank werken moeten bij vertrek hun pas inleveren, waarna die wordt geblokkeerd. ,,Maar kennelijk gebeurt dat niet altijd. We controleren nu de hele lijst met uitgegeven passen om te zien of er nog meer passen van oud-medewerkers actief zijn”, zegt de rechtbankwoordvoerder. (ANP)

Reageer op dit artikel