nieuws

Meer aanvaringen met de baas

Personeelsmanagement

Meer aanvaringen met de baas

Ruzie op de werkvloer? Dat zal de komende jaren alleen maar meer toenemen. De verhouding tussen werkgever en werknemer verslechtert.

Bijna een derde van de werknemers kan niet met zijn werkgever door één deur, terwijl bijna een kwart af en toe aanvaringen met de baas heeft. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird.com. Volgens experts stijgen deze percentages de komende jaren nog verder. Omdat werknemers bang zijn geen nieuwe baan te kunnen vinden, nemen ze de slechte relatie met hun baas steeds vaker op de koop toe. Werkgevers maken hier regelmatig misbruik van waardoor de arbeidsrelatie nóg slechter wordt.

Aan het onderzoek deden ruim 850 mensen mee. 29 procent noemt de relatie met zijn werkgever slecht en kan echt niet met zijn baas door één deur. 23 procent ziet de relatie als redelijk, met ups en downs. Maar er is ook genoeg vreugde op werkvloer: 21 procent zegt van de respondenten alles bij zijn baas kwijt te kunnen.

Minder snel ontslag nemen

Volgens Matthijs Bal, onderzoeker arbeidsrelaties aan de universiteit in het Engelse Bath en voorheen de Vrije Universiteit van Amsterdam, is er door de economische crisis een duidelijke verandering opgetreden in de relatie tussen de werkgever en werknemer. “Voorheen was het zo dat als de werkgever niet aan de verwachtingen van de werknemer voldeed, hij op zoek ging naar een andere baan met betere arbeidsomstandigheden.” Maar tegenwoordig nemen ze minder snel ontslag. “Hun salarissen worden bijvoorbeeld gekort, terwijl ze alleen maar harder moeten werken. Ze laten veel meer over zich heenkomen.”

Slechte relatie op de koop toe

Rogier Duk, arbeidsrechtadvocaat van BarentsKrans en buitengewoon hoogleraar aan de Erasmus Universiteit: “Het is algemeen bekend dat werknemers risicomijdend gedrag gaan vertonen als zij bij ontslag in een moeilijke positie komen. Het zou dus kunnen dat werknemers een slechte relatie met hun baas op de koop toenemen uit angst hun baan te verliezen.” Volgens Duk lijkt erop dat de spanningen op het werk stijgen, omdat er door de economische crisis veel banen op het spel staan.

Door slechte communicatie over massaontslagen en bezuinigingen ontstaat spanning op de werkvloer die vaak uitloopt op ruzie. Volgens Bal is het zelfs de meest voorkomende oorzaak van arbeidsconflicten. Hij denkt dat dit de komende jaren zo blijft en dat de verhouding tussen werkgever en werknemer alleen maar verslechtert. Het aantal mensen dat niet met zijn baas door één deur kan zal daarom alleen maar stijgen.

Reageer op dit artikel