nieuws

Wie is toch die bevlogen medewerker?

Personeelsmanagement

Wie is toch die bevlogen medewerker?

U wilt bevlogen medewerkers. Maar wie zijn die bevlogen medewerkers eigenlijk? En hoe houdt u hen toegewijd?

Een bevlogen medewerker, dat is die ene medewerker die tomeloze energie heeft, zich fit voelt en onvermoeibaar kan doorwerken. Hij of zij heeft de vitaliteit waar u eigenlijk bij al uw medewerkers naar op zoek bent. Maar dat is nog niet alles. De bevlogen medewerker heeft een grote bereidheid om energie te steken in zijn of haar werk en de organisatie, en geeft niet op bij problemen.

TIP: Lees welke kenmerken bevlogen medewerkers hebben op PW De Gids Vakbase.

Kortom: de bevlogen medewerker is dus toegewijd, en dat komt ook omdat hij (zij) op een plezierige manier opgaat in het werk. Een bevlogen medewerker stopt veel in het werk, en haalt er ook veel uit. Aan energie, voor zichzelf en voor anderen. En dat motiveert.
Het zijn vaak de enthousiaste en proactieve collega’s waarvan de positieve instelling opvalt. Zij zetten zich zichtbaar in en behalen vaak mooie resultaten in het werk. Kort gezegd werken bevlogen medewerkers met passie en energie waarbij zij hun talenten voor zowel zichzelf, de organisatie als de klant volledig tot hun recht laten komen.

Bevlogen worden én bevlogen blijven

Hoe word je bevlogen, en – nog belangrijker- hoe blijf je het? Die vraag houdt Jessica van Wingerden al jaren bezig. Ze is HR-directeur van Auris Groep, die vooral kinderen helpt die problemen hebben met horen, spreken of taal. “Je moet snappen hoe zorgprofessionals met kinderen omgaan.”
De energieke Van Wingerden is in haar dagelijks werk, HR-directeur van de Koninklijke Auris Groep, veel bezig met het stimuleren en in stand houden van bevlogenheid. Dat is hard nodig, want Auris ziet grote veranderingen op zich afkomen. Vanaf 1 augustus 2015 vormt Auris een instelling met negen andere scholen voor speciaal onderwijs. Het doel is om zo schaalvergroting te creëren, expertise te behouden en om door te ontwikkelen.

Hoe voorkomt u angst voor baanverlies onder het personeel?

“Daar is inderdaad een belangrijke taak weggelegd voor HR en de lijn. Er verandert veel voor hen, maar om te beginnen hebben we duidelijk gemaakt dat nie mand wordt ontslagen. We weten dat de opdracht voor Auris wezenlijk is veranderd: zorg dat leerlingen zo snel mogelijk terugkeren in regulier onderwijs en bied kinderen die wél speciaal onderwijs nodig hebben, state-of-the-art onderwijs aan. Dankzij ons wetenschappelijke onderzoek weten we, evidence based, met welke les- of behandelmethoden kinderen sneller op een aanvaardbaar taal- en spraakniveau komen.”

Hoe blijven ze in balans?

“Bijvoorbeeld door te focussen op energiegevers, in plaats van op werkdruk- en stressverhogende factoren. De vraag wat energie geeft en wat energie vraagt in het werk, hebben we opgenomen in een intern programma dat onze medewerkers de afgelopen drie jaar hebben gevolgd, onder de noemer ‘Werken aan Bevlogenheid’. Daarin gaat het over wat je van jouw leidinggevende mag verwachten, hoe je vaker dingen kunt doen die je energie geven, hoe lang nou eigenlijk een taak duurt waar je tegenop zag, hoe je de balans kunt houden tussen alle rollen die je hebt. De resultaten van dat programma? Een lager ziekteverzuim, een hogere medewerkerswaardering en meer bevlogenheid.”

TIP: Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op dinsdag 23 juni in Doorn, vertelt keynote speaker Jessica van Wingerden u nog veel meer over hoe u uw mensen bevlogen en dus gemotiveerd houdt. U krijgt concrete tips waarmee u direct in uw organisatie aan de slag kan. Zo als die ene, over de vismarkt in Seattle. Klik hier om u aan te melden.

Lees het hele interview door Paul Groothengel in PW De Gids #4. Bestel hier een proefnummer.

 

Reageer op dit artikel